Uus naftahiid avab ennast maailmale


Tegelikult pole Iraak mingi uus naftahiid, kuid viimase 20 aasta jooksul on tema suured naftavarud ning tootmine olnud maailmaturult eemal. Viimase kuu ajaga on Iraagi valitsus avanud oma rikkalikele naftaväljadele juurdepääsu sellistele kompaniidele nagu Royal Dutch Shell, CNPC (Hiina), Lukoil, Eni, BP ja ExxonMobil.

Iraagi naftavarud on tegelikult teadmata. Viimane adekvaatne informatsioon pärineb 1970ndatest aastatest. Selle järgi paigutus Iraak Saudi Araabia, Kanada ja Iraani järel neljandaks. Ekspertide hinnagul võib Iraak aga juba kolme aastaga mööduda Iraanist, sest eeldatavalt on tema naftavarud suuremad teadaolevast.

Sama kehtib ka nafta tootmise kohta. Äsjased oksjonid ja nendele kompaniide poolt võetud kohustused viitavad võimalusele, et eeloleva kümnendiga võib Iraak toota päevas enam kui 10 miljonit barrelit naftat. See on ümmarguselt sama palju kui maailma tipptootjad Venemaa ja Saudi Araabia. Mõistagi on sellel muutusel ka oma mõju nafta hinnale maailmaturul.

Kõik pole aga siiski nii lihtne. Olgugi, et Iraagi sisemine olukord on oluliselt stabiilsem, sõltub naftahiiu lähem tulevik nii märtsikuistest valimistest kui ka välistest mõjutajatest, kellele ei pruugi sugugi meeldida naftakasumist kosuv riik.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Läks aega mis läks, ag nüüd on siis sõda ka eesmärki täitma hakanud

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?