Serbia ajalooline otsus


Serbia tänane formaalne otsus anda üle ametlik ühinemissoov Euroopa Liiduga on vaieldamatult ajaloolise tähendusega. Olgugi, et riigi reaalse liikmelisuseni läheb veel aastaid, tähendab see samm põhimõttelist muudatust korraga nii Balkani tulevikule kui ka Euroopale tervikuna.

Serbia otsus liituda Euroopa Liiduga tähendab olulist sammu kontinendi poliitilise ühinemise suunas. Veel mõned aastad tagasi (rääkimata 1990ndatest) tundus tänane seis kauge eesmärgina. Nüüd on olukord võrreldamatult muutunud ja reaalne integratsioon tegelikkus.

Eesti nagu teistegi Euroopa Liidu liikmesmaade huvides on stabiilsuse ning õitsengu kasv Balkanitel. Meie enda kogemus räägib sellest, et Euroopa Liidu liikmelisus on olnud väga jõuliseks arengumootoriks. Miks ei peaks töötama ka see Balkanitel?

Horvaatia peatse liikmelisuse järel peaks laienemisprotsess Lääne-Balkanil kindlasti jätkuma ja seda mitte määramatus tulevikus. Vabakaubandusleppe lahtikülmutamine ning viisavaba liikumise lubamine on Serbia püüdlustele heaks alguseks.

Samas on selge, et tegelike liitumiskõneluste alustamiseks on Serbial siiski veel üks oluline liigutus teha. Belgrad peab näitama, et võtab väga tõsiselt sõjakuritegudes süüdistatavate Ratko Mladici ja Goran Hadzici tabamiseks tehtavaid jõupingutusi. Nende vahistamine kõrvaldaks kõik takistused Serbia püüdlustelt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Serbia puhul tekib küsimus Kosovo koha pealt. Enamik ELi riike (sealhulgas Eesti) tunnistab Kosovot iseseisva riigina, Serbia peab Kosovot oma riigi osaks.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?