GRU salapärase ohvitseri salapärane surm


23. novembril suri siiani selgitamata asjaoludel (väidetavalt mürgitati Iževski kohvikus) Venemaa sõjaväeluure GRU viimase paari aastakümne üks salapärasemaid ning legendaarsemaid ohvitsere Anton Surikov. Ma poleks juhuslikult leitud uudiskillule suuremat tähelepanu pööranud, kui ma poleks omal ajal Moskvas Postimehe ajakirjanikuna Surikoviga intervjuud teinud.

27. aprillil 1996 ilmus Postimehes minu intervjuu toona 35aastase tehnikateaduste kandidaadi ja Venemaa relvajõudude toonase reformi ühe ideoloogi Anton Surikoviga. Nimetatud kontseptsioon pidas Balti regiooni üheks kõige konfliktiohtlikumaks, kuna Moskvale polnud meelepärane Balti riikide võimalik liitumine NATOga. Surikov ütles toona mulle otse: "kui tehakse reaalne katse võtta Balti riigid NATO liikmeteks, viime Balti riikidesse oma väed."

Siis puudus mul vähimgi teadmine, et rääkisin mitte üksnes politoloogi ja sõjandusasjatundjaga, vaid juba selleks hetkeks äärmiselt salapärase taustaga sõjaväeluure ohvitseriga.

Olemasolevatel andmetel, mida Surikov kunagi ise ei eitanud, astus ta GRU teenistusse 1983. aastal. Juba kaheksa aastat hiljem oli tema auastmeks alampolkovnik, mis viitab väga erilistele teenetele selles konservatiivses luureorganisatsioonis.

Surikov on Kaukaasias tuntud nime all Mansur Nathojev. Väidetavalt oli ta üks Abhaasia sõja organisaatoreid 1990ndate aastate algul ning hiljem Zviad Gamsahhurdia kukutaja Gruusias. Just siis olla tal tekkinud lähem side hilisema tšetšeeni iseseisvuslase Šamil Bassajeviga, keda Surikov väidetavalt meelitas 1999. aasta augustis Dagestani ründama. Mäletatavasti sai see provokatsioon omakorda ajendiks Tšetšeenia teisele sõjale.

Surikovi on seostatud ka näiteks firmaga FarWest Ltd., millel olevat parajal hulgal kahtlast äritegevust. Surikovi peeti ka üheks parimaks relvamüügi asjatundjaks ning 1990ndate aastate lõpul oli ta isegi lähedal Venemaa riikliku relvamüügi firma Rosvoruženija juhiks saamisele. Alles hiljuti räägiti Surikovist koguni kui ühest GRU võimalikust uuest juhist.

Selle aasta septembris on Surikov öelnud sõna-sõnalt järgmist: "Kui toimub Putini kõrvaldamine ja Hodorkovski vabanemine, siis algab Perestroika-2 ning Venemaa mittevene rahvastel tuleb valmis olla iseseisvuseks. Kui seda aga ei juhtu, siis veel 10-15 aasta vältel kestab "primitiivse toorainemajanduse" formaadis lagunemine , Vene Föderatsiooni ja endise Nõukogude Liidu rahvastel tuleb valmistuda sõjaks. Kolmandat teed ei ole."

Miks Surikov ikkagi suri? Kui see pole õnnetus või loomulik surm, mida vähesed usuvad, siis on tegemist kahtlemata väga tõsiste vastuolude ilmnemisega Venemaa eriteenistuste vahel või sees. Kas viimane võib raputada ka kuidagi praeguse võimu talasid, on kahtlane, kuid siiski väärib pingsamat tähelepanu.

Surikov maeti 28. novembril Moskva Vostrjakovski kalmistule kõrgete võimuesindajate juuresolekul.

Kommentaarid

Unknown ütles …
suurepärane ülevaade!
risto ütles …
Ülevaade on jah tubli. Küsimus kah: kui reaalseks te peate plaani, et Venemaa moel või teisel valmistub baltimaade (taas)ülevõtmiseks?
Marko Mihkelson ütles …
Risto: ma olen seda varemgi öelnud, et ei näe hetkel ühtegi nii hullumeelset poliitikut Venemaal, kes sellist avantüüri julgeks ette võtta. Samas tuleb väga tähelepanelikult jälgida naaberriigi arenguid. Mõistagi:)
Toomas ütles …
..."Surikov ütles toona mulle otse: "kui tehakse reaalne katse võtta Balti riigid NATO liikmeteks, viime Balti riikidesse oma väed."...

Ajalugu teades,....pole sell vist eriti tõsiseltvõetav...
TT ütles …
Artikkel tekitas huvi ja googeldasin veidi aga paistab, et maailma ajakirjandusest (peale kavkazcenteri) on sundmus mooda lainud.
Huvitav kas Medvedevi kommentaar blogimise kohta on vihjeks toetusest taolistele ettevotmistele nagu hiljutine miilitsamehe video.
Raske uskuda, et Medvedevi ja Putini vahel tekiks tegelikke vastuolusid, karta on, et sellisel juhul voib presidenti haigushoog tabada.
Anonüümne ütles …
Siin on pilt parem:
http://marik5.livejournal.com/
Ja veel õiget teksti:
http://sur99.narod.ru
(beneath iga pildi suurele osale).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA