Välisministeerium magab?

Vaatasin huvi pärast täna hommikul välisministeeriumi kodulehekülge, et kuidas on nad edastanud uudisotsust seoses Nord Streami taotluse tagasilükkamisega. Ja pidin nukralt tõdema, et viimaste päevade olulisimast sise- ja ka välispoliitilisest otsusest pole kirjutatud ridagi.

Pressiteadete all 20. septembri kohal ilutseb eestikeelses versioonis tühjus, inglise keeles võib leida aga infopostituse teemal "Üks okupatsioon asendus teisega". Viimane on küll hea ja vajalik materjal seoses läheneva 22. septembriga, kuid välisministeeriumist ootaks praegu Nord Streami loo lahtiseletamist. Muide, ministeeriumi veebikeskkonnas võiks siiski olla esindatud ka vene keel.

Mul pole kahtlust, et meie diplomaadid on eilset valitsuse otsust seletanud oma kolleegidele Euroopas. Kuid paraku näitab ministeeriumi veebikeskkond, et mitte kõik ressursid pole siiski rakendatud võimalike väärtõlgenduste ja infoparasiitluse vältimiseks.

Nii palju siis meie kuulsast e-võimekusest. Paraku pole välisministeeriumi veebikeskkond ainus näide. Ka siinse maja, Riigikogu internetikeskkond on pidevalt aegunud staatuses ega suuda kaugeltki kasutada neid võimalusi, mida kaasaegne infotehnoloogia pakub.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Otsuse keelduda uurimisloast tegi teatavasti vabariigi valitsus (kuhu kuulub ka IRL), mitte välisministeerium ainuisikuliselt. seega ka vastavad teated on edastatud valitsuse kommunikatsioonibüroo poolt ning saadaval valitsuse lehel ka inglise keeles.
Marko Mihkelson ütles …
See, et valitsus oma lehel on infot andnud, tean. Kuid kuna tegemist välispoliitikalegi olulise teemaga, pealegi välisministeeriumi koordineeritud olnud küsimusega, siis eeldaks ka siin informatsiooni edastamist. Tõsi, tean, et töö veebikeskkonna kohandamiseks käib ja ehk see annab ka paremat mänguruumi. Kuid ega vorm siiski sisu asenda. Eks ikka kriitika (võib ju seda võtta ka enesekriitikana, kui soovite) ole selleks, et vähemalt ideid sõeluda ja parima tulemuse nimel tegutseda. Infosõjad on väga peened:(
Anonüümne ütles …
las magavad.suva .paeti ummi on nii nummi et tema pilt vm lehel kärab küll pressika asemel.
waasa ütles …
Kriitika on alati edasiviiv jõud!
Seega sellised märkused on tänuväärsed. Kindlasti peaks välisministeerium selliseid olulisi (meile kui ka teistele "huvlilstele") kiiresti edastama.
Oli alles hiljuti mingi uuring ja selguse, et Eesti on mõne Aafrika riigiga samal tasemel IT vallas. Seda isiklikult ma tõeks ei pea AGA ruumi areneda on meil kõvasti.
triinu ütles …
ilmselt peaks kõik valituse inglisekeelsed teated otse ja automaatselt VM veebilehele "jooksutama", sest sarnaseid muresid on olnud ennegi. st justkui valitsuse teema, aga eeldatakse, et infot leiab välisministeeriumi kodulehelt. Asjaga tegeletakse.
petskratt ütles …
Marko viitas muideks mitte ainult ingliskeelsele...

Aga jah, siit tuleb laiem küssa mis negatiivses vormis kõlab "see on ju teise ministeeriumi / riigikantselei teema" (ja ma ütleks, et veel negatiivsemas "neetud, see on ju meie ministri teema, miks küll nemad sellest pressika tegid" :-) -- aga mis tuleks lahendada minu ja Marko vaatest on see, kuidas ma saan info kätte siis, kui mul on sügavalt savi mis ministeeriumi või osakonna teema see on (Marko kohta ei oska öelda, aga mind kui kodanikku ei huvita seejuures isegi see, kas tegu on Riigikogu komisjoni, X ministeeriumi, Õiguskantsleri, Riigikohtu või Vabariigi Presidendi asjaga - üks riigi värk puha).

Tehnoloogiline lahendus on kögösh-mögösh, siitsamast ajaveebist leiab Eesti kohta käivad uudised ja valitsuse ingliskeelsed uudised integreeriks tubli IT-osakond VM veebi minutitega (valitsus.net näiteks sündis ühe salati ja kahe pannkoogiga, kui mälu ei peta).

Lobistama peaks poliitilist, mitte IT või kommunikatsiooni taset...
Marko Mihkelson ütles …
Petsiga absoluutselt nõus. Probleem laiem ja ripub ära poliitikutest. Oma "e-asja imetlemisega" on veidi laisaks jäädud. Näen seda Riigikogus. Vähesed tajuvad kogu probleemi ulatust. E-keskkond on piiratud tähendusega (pank, maksud, valimised), samas ei mõisteta (või ei viitsita) näiteks riigi e-diplomaatia võimalusi.
KT ütles …
asi ei ripu ainult poliitikute taga. võta või ennast - sa võid ju kasvõi sadu kordi rääkida vajadusest suurendada e-võimekust, kuid lõpeks jääb asi siiski konkreetsete elluviijate suutelisuse ja tahtelisuse taha.

kordan siin ühte mõtet, mida hiljuti pruukisin ühes teises formaadis. Eesti Vabariiki ei ole olemas! ei ole olemas asjana ise-eneses, isetoimiva perpetum mobile'na. teda on olemas just täpselt niipalju, kuipalju igaüks meist vaevub selle nimel midagi panustama. olgu siis tegu kasvõi vastava ametnikuga, kes on seatud tegelema VM veebilahendiga. juhul kui ta võtab oma ülesannet justnimelt ametnikuna, siis lisandub veebilehele ainult ja ainult hädatarvilik. juhul kui aga viitsib "salati ja pannkoogi vahele" ka mõelda ning vastavat initsiatiivi üles näidata ...
petskratt ütles …
Karmo - see ei ole pelgalt ametniku viitsimine või mõtlemine.

Tegemist on süsteemi aluseks oleva protsessiga: näiteks sai kevadepoole intervjueeritud-küsitletud riik.ee/tom kasutajad mõlemalt poolt rindejoont ning ma sain järsku kogu probleemist aru, kui tahtsin ametnikelt teada kuidas oleks võimalik neid kaasata ideele antud vastuse üle käivasse diskussiooni: tegemist on kooskõlastatud statement'iga mis läinud välja vähemalt asekantsleri allkirjaga ning keegi madalam tegelane ei saa selle üle enam arvamust avaldada! (vt ingliskeelset kokkuvõtet intervjuust ministeeriumide esindajatega http://tidywork.pbwiki.com/Feedback+from+participants)

Kommunikatsioon on vaja vabamaks lasta. Meil oleks vaja mõnda reaalselt ise blogivat kantslerit, kes suudaks ka oma maja rahvast julgustada sama tegema. Või kes vähemalt riputaks kohvinurka üles "hea tava" mis ütleks, et sõnavõtt on teretulnd kuniks ligipääsupiiranguga infot või laimu ei levitata. (blogikultuuri tekitamist linnavalitsuses sai kunagi soovitatud Paltsule, kui ta uuris mida kasulikku annaks teha veel enne valimiskaotust - mul on tänasele linnavalitsusele mõeldes väga kahju, et ma toona tema veenmisele rohkem aega ei kulutanud)

VM on muidugi natuke raske keiss, sest arusaadavatel põhjustel on neil keskmisest rohkem inffi mille kildude kokkupanek võiks kellelegi huvi pakkuda. Samas on neil ka keskmisest rohkem võita, st kui peaks õnnestuma meie huvi suuremaks meemiks kujundada.
Anonüümne ütles …
Ma ei saa aru miks ei öelda julgelt välja julgeolekulisi aspekte vaid hämatakse ainult keskkonnakaitseliste ümber. Minu arust üks tõsisemaid julgeolekulisi ohte kogu ida-euroopale, sealhulgas eestile on see, et kui see kahetoruline reserveeritud süsteem välja ehitatakse siis tekib kohe venemaal võimalus suvalisel ajal ida-euroopat läbivate torude kraanid kinni keerata ilma lääne-euroopat kuivale jätmata.
triinu ütles …
püstitaks küsimuse veidi teistpidi - oletame et keegi suvaline tegelane kanadast või brasiiliast tahab midagit teada eesti kohta. mis on see aadress, mille ma peaks talle andma - meil on olemas EAS-i visitestonia.com, Eesti Instituudi Estonica.org, VM-i inglisekeelne koduleht, valitsuse inglisekeelne leht. Niikaua kui ma mäletan, on üritatud nö ühtset akent teha, aga juba aastaid ei ole sellest midagi välja tulnud. Noogutatakse pead et "jah, peaks midagi tegema", aga kümne aasta jooksul pole asi noogutamisest kaugemale jõudnud. Peeter, kuna sa siin vestluses aktiivselt osaled - kas sinu arvates oleks sellist ühtset akent üldse vaja ja milline asutus seda projekti võiks vedada?
Marko Mihkelson ütles …
Tõepoolest, kommunikatsioon on meil parajalt krampis, nagu osundab Peeter. Täitsa nõus, et ka ametnikud võiksid blogida. Igatahes olen ise avastanud viimase aastaga blogimises peituvad võimalusi (muidugi ka pisikesi riske).

Ametnikud on lihtsalt liiga kammitsais. Osad on vähe motiveeritud, teised jälle ehk rangema sisekorraga piiratud. Miks ei võiks meie suursaadikud näiteks blogida? Kuid mis seal ametnikest. Riigikogu liikmetest on oma toimiv ja loetav blogikeskkond siiski vaid vähestel. Kuid eks e-valimine sunni igaüht avaramalt ringi vaatama.

Triinuga nõus, et väljundeid on mitmeid. Ja samas on infostrateegia puudulik. Eriti ilmnes see aprillisündmuste ajal. Minu arvates oleks hädavajalik ühe koordeneeriva keskuse (kollektiivse aju) olemasolu, et nii infokriise kui muidu Eesti kuvandit juhtida. Mis aga puutub VMi infovoogu, siis siin on ikka rahvusvaheline tava, et riigi kõik välispoliitilised otsused leiavad seal kajastamist. Vähemalt mina eeldaks küll seda.

Jannole: loomulikult on NS suunatud Ida- ja Kesk-Euroopa "parasiitide" korralekutsumiseks. Alates 1991. aastast on Venemaa oma lähinaabrite (eriti näiteks Leedu) vastu kasutanud enam kui 60 korral energiakatkestusi kas majandusliku või poliitilise survevahendina. Nüüd siis üldse möödamineku kava.
Anonüümne ütles …
Eesti vajab säravat välisministrit keda välisajakirjandus tsiteeriks, sellist nagu olid Meri ja Ilves omal ajal mitte halli ja passivset kuju. Peale valitsuse otsust oleks tulnud välisajakirjanikud kokku kutsuda ja selgelt meie julgeoleku riskid välja tuua mitte kurva näoga teatada, et eks me siis pea põhjendama hakkama ja seejuures mitte midagi teha. Aeg läheb ja uudis on juba hapu.
petskratt ütles …
Triinu - ühtse aknaga on üks häda: see annab ülejäänutele võimaluse asjasse süvenemata vastata "see ei ole meie teema" ning probleemi vaiba alla pühkida.

Ma võiks siin pikalt jahuda sellest, kuidas nett koosneb tegelikult suurest hulgast vertikaalsetest huvigruppidest ning ühe universaalse värava navigatsioon oleks puht usability vinklist neile vastuvõtmatu...

Aga võtame pigem midagi nii banaalset nagu search engine optimization ehk SEO: kui meil on ühe saidi asemel üksteist ja nad kõik sobilikes punktides teineteisele viitavad tõstab see kokkuvõttes meie kohta käiva info reitingut otsimootorites.

Nytimes.com muideks viitas nende edusammudele SEO vallas kui põhjusele, miks nad op-ed sisult paywalli maha võisid võtta eelmine nädal (otsimootorite kaudu tulevatele külastajatele reklaamide näitamine toob rohkem tulu, kui tellijad).

Muideks, siinsamas kommentaarisabas sõna võtnud KT kurdab postituses http://karmotuur.blogspot.com/2007/09/taas-raadios-torutamas.html et R4 saadete arhiiv on sisuliselt olematu. See on üks neid valdkonnaspetsiifilisi probleeme, mida ei saa lahendada ühe väravaga vaid mis tahavad tegelemist tekkekohal.
triinu ütles …
Tänud, Pets. Siit saab juba vaikselt edasi mõelda
petskratt ütles …
Tegelt võiks ühe lingi siia diskussiooni veel lisada, Jeff Jarvis toob esile ühe jupikese enda Guardiani kolumnist: http://www.buzzmachine.com/2007/09/24/guardian-column-whither-the-destination-and-brand/

Asjassepuutuvalt võiks lõigata välja ja seinale kleepida selle tsitaadi: "The death of TimesSelect is an affirmation of the new media reality that says the public will seek out our brands less and less and will detour around the front doors we design for them."

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA