Samm õiges suunas

Viimasel paaril aastal on Euroopa Liidus väga palju räägitud ühtsest energiapoliitika tähtsusest ja vajadusest. Alates Vene-Ukraina gaasikriisist 2006. aasta jaanuaris suurema hoo saanud arutelud on päädimas konkreetsete ettepanekutega.

Euroopa Komisjoni energiavoliniku Andris Piebalgsi täna avaldatud ideekavand ühenduse elektri- ja gaasituru reguleerimisest ning konkurentsivõime tõstmisest on kindlasti julge samm ühtsema energiapoliitika ning samas ka turvalisema energiajulgeoleku suunas. Kuigi on raske uskuda, et Euroopa suurte gaasi- ja elektrikompaniide demonopoliseerimine võiks kiirelt teoks saada, on osundus võimalikele ja põhjendatud arengutele komisjoni poolt tehtud.

Esitatud dokumendi üheks peamiseks ideeks on tootmise ja transpordivõrgustiku lahutamine elektrit ja gaasi tootvates energiakompaniides. Suurbritannia avatud energiaturg on Pieblagsi väitel heaks kinnituseks konkurentsi ja tarbijasõbralikuma hinnakujunduse toimest.

Selge on see, et Piebalgsi kava tekitab ühenduse 27 liikme seas tõsist vaidlust. Eriti võiks vastumeelsust eeldada Saksamaalt ja Prantsusmaalt. Puudutab see ju näiteks ka meid seoses Eesti Energia tänase monopoolse staatusega. Samas on näiteks Suurbritannia, Iirimaa, Holland, Rootsi ja Hispaania jälle vägagi demonopoliseerimise poolt.

Kuid kaval on teinegi ja ehk isegi olulisem idee. Nimelt soovib Euroopa Komisjon piirata kolmandate riikide energiahiidude laiutamist ühenduse strateegilistes energiavõrkudes. Kui selle idee õnnestub tõepoolest ellu viia, siis see avaldab väga tuntavat mõju mitte üksnes Euroopa ühtse energiapoliitika tegelikustamisele, vaid ka ühenduse enda tugevamaks muutmisele.

Kommentaarid

KT ütles …
samal teemal

http://www.economist.com/business/displaystory.cfm?story_id=9803986
Tiamsuu ütles …
Hmm, seoses tulevikuga jäin mõtlema... NordStream tõmbaks efektiivselt joone Balti riikide ja Skandinaavia vahele. Milliseid komplikatsioone võiks see tulevikus tekitada nt Eesti-Soome & Leedu-Rootsi kaablite/torude paigaldamisel?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA