Gorbatšovi kiituseks

Kuidagi teisiti kui vaid kiiduväärseks saab pidada täna Moskvas Gorbatšovi Fondi eestvõttel peetud ümarlauda "Mälu ja vastutus". 1937. aasta Suure terrori algusele ning selle mäletamisele pühendatud ümarlaual osundas Mihhail Gorbatšov ise mitmele väga olulisele, tänasele Vene ühiskonnale iseloomulikule muretendentsile.

Stalinismi ülistamine, ajaloos tehtud vigade eiramine ning noorte vähene teadlikkus repressioonidest on Gorbatšovi meelest tõsiseks probleemiks, mis takistavat Venemaa demokraatlikku arengut.

Mõneti isegi ootamatu seisukoht mehelt, kes viimasel ajal on kõigiti takka kiitnud Venemaa tänase eliidi tegevust. Viimane on aga kõigiti püüdnud vältida negatiivsete toonide lubamist ametlikku ajalookäsitlusse.

Igatahes tuleb Gorbatšovi julgustada jätkama tema kunagise liitlase Aleksander Jakovlevi tööd, kelle surma järel on stalinistlike repressioonide uurimine ning laiem teadvustamine muutunud tabuteemaks. Venemaa ise vaid võidaks sellest, kui julgeks avaralt ja kriitiliselt mõtestada oma keerulist lähiajalugu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA