Birma mungad või kunstrinnad?

Miks peaks Birma mungad ja nende mure meile korda minema, võiks võhiklikult küsida? Palju põnevam ju teada, mida arvab Liis Lass kinnisvarast ning mitu korda nädalas vahetab Anu Saagim silikoone. Elu kirevus pole ju mingi patt. Iseasi, mida keegi tähtsaks peab.

Kui aga veidi tõsisemalt, siis just praegu Birmas arenevad sündmused peaksid ka Eestit kui Euroopa Liidu liikmesmaad tõsiselt muretsema panema. Juba täna õhtul koguneb Briti peaministri Browni ettepanekul ÜRO julgeolekunõukogu, et arutada sanktsioonide karmistamist Birma sõjalise diktatuuri vastu.

Kindlasti peaks ka Eesti selgelt väljendama oma muret Birmas kujunenud olukorra suhtes, kus võimud on rakendamas vägivalda munkade rahumeelse meeleavalduse mahasurumiseks. Meie tegevus peaks olema suunatud koos partneritega ka Euroopa Liidu jõulisema positsiooni kiirele kujundamisele.

Võib küsida, et miks Eesti peaks siin midagi arvama või tegema? Peab küll, sest erinevalt mõningatest ekslikest arvamustest, pole Eesti kaugeltki ühe teema riik. Meie välispoliitilise maailmanägemise üheks peateljeks on demokraatia, õigusriikluse ja inimõiguste kaitse ning rõhutud rahvaste vabaduspüüdluste toetamine. Ja siin pole vahet, kas me räägime globaalse "maailmaküla" lähematest või kaugematest naabritest.

Sõjalise diktatuuri murenemine Birmas oleks suureks võiduks demokraatlikule maailmale. Eriti tähtis on see ajal, kui nii mitmeski maailmanurgas on samas tugevenemas autoritaarsed ja vabadusi mahasuruvad tendentsid.

Lisaks teema olulisusele võtsin Birmast kirjutada ka seetõttu, et sattusin lugema EPLi ajakirjaniku Tuuli Augi tänast Offline lugu. Tahan Tuulit igati julgustada mõttes, et Birma (aga ka Iraagi, Iraani, Pakistani jm) teema on meile oluline. Ta ei pruugi olla lugejahuvi tipus, kuid paraku ei seisa elu koos ainult edetabelitest. Eesti on väike avatud riik, kes on suuresti mõjutet maailmas toimuvast. Ka Birmas toimuvast. Seepärast oleks kirjutamine väga vajalik, ehk põnevam veel kohapealgi ära käimine.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
täpsemalt öeldes peaks Eesti sellistest asjadest olema huvitatud ka siis, kui meie igat sorti Suured Vennad on parajasti huvitatud diktatuuririikide odava tööjõu abil toodetud kaubast ja seetõttu meiesugustele lõdva tropi suhu topivad. Nüüd, jah, kui see sobib suurtele, on justkui meil ka ametlikult õigus öelda et vot see meile ei meeldi.
sama lugu oli selle Tiibetiga. ametlikult ei saa se meid eriti huvitada, sest USAl ja euroopal oli Hiinaga niigi probleeme. Kui neid huvitama hakkab, tohime meie ka oma sõna öelda.
Anonüümne ütles …
И всё-таки, хотелось бы узнать Ваше мнение
===
Один из членов парламентской группы и делагации Эстонии в ПАСЕ, член союза правых сил "Отечество - Рес Публика" Марко Михкельсон также отказался в !!категорической!! форме говорить на тему интервью Окруашвили.
Unknown ütles …
rääkides rõhutud rahvastest, milline peaks olema Eesti seisukoht Baski separatismi suhtes?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA