Kommunismikuritegude virtuaalmuuseum

Balti ajaloolaste idee ning Leedu valitsuse initsiatiiv KGB dokumentide avaldamiseks internetis on suurepärane mõte. Eriti veel, kui see kõik on rahvusvaheliselt kättesaadavas keeles (antud juhul vene ja inglise keeles). Igatahes on maailma uudiskanalid selle kiiresti omaks võtnud ning teema on laialt ringlemas.

Seda uudist ning ideed veidi seedides tulin mõttele, et internet oleks oma multimediaalsuses suurepäraseid võimalusi pakkuv keskkond ka pisut suuremaks ettevõtmiseks - kommunismikuritegude virtuaalmuuseumi rajamiseks.

Miks mitte ei võiks selle idee ning teostusega välja tulla Eesti. Ehk isegi kahasse mitme teise riigiga. Igatahes on istuva valitsuse koalitsioonileppes kirjas kommunismi kuritegude uurimise ning teadvustamise punkt. Pole ilmselt mõtet seletada, kui oluline on kommunismikuritegude laiem teadvustamine ka meie iseolemise kindlustamisele.

Virtuaalmuuseumi rajamine oleks hea võimalus nii meile olulist teemat rahvusvahlisemaks muuta kui ka samas õnnestunud ITlahenduse korral ka jätkuvalt e-Eestit promoda. Second Life'is saatkonna avamise väga hea mõte on üks sarnastest.

Virtuaalmuuseumid pole midagi erakorralist. Neid leiab netist nii riikide (näiteks Kanada, Egiptus) kui teemade (elekter, Jaapani kunst) kohta. Pidevalt täienev tehnoloogia avab uusi võimalusi ning seepärast oleks ideed minu arvates ka võimalik väga haaravalt teostada. Mida mõttest arvata?

Kommentaarid

Eva ütles …
Minu arvates väga hea idee! Usun, et asjale lisaks kõvasti kaalu kui teeksime seda nt Läti, Leedu ja võib olla ka teiste kommunismi tõttu kannatanud riikidega koos.
***
Siis on muidugi kindel, kuhu vene häkkerid esimesena sisse murda proovivad!

Eva-Maria Artus
Marko Mihkelson ütles …
Evale: kindlasti oleks ettevõtmisel suurem kaal, kui see oleks rahvusvaheline. Nii see peakski olema. Eesti võiks anda selleks hea algtõuke.
Marko Mihkelson ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
KT ütles …
kas S-keskuse baasil ei saa seda ära teha?
http://www.s-keskus.arhiiv.ee/
Anonüümne ütles …
Rahvusvaheliselt on seda asja raske ajada: Euroopale pole kommunismi kuriteod "pärale jõudnud": kui natsismi hukkamõist tuleb tõesti südamest, siis kommunistide tegevuse sajatamine tuleb rohkem kohusetundest(inimõigusluse näo säilitamine) ja ida-euroopa survest. Selle juures on äärmiselt oluline aru saada, et euroopa võib küll hukka mõista kommunistide kuriteod, aga mitte kommunismi ennast. Ei kujuta ette, et mõnes avalikus foorumis on võimalik arutada natsionaalsotsialismi ideaale, bännitakse ära, kommunismi ideaalide puhul keegi üldiselt mingit probleemi ei näe.

Pealegi võidakse kõnealust aktsiooni vaadelda kui Venemaa-vastast (kuigi kommunismi kuritegude arutelu pole vene-vastane, vähemalt siinkirjutaja arvates) ja sellises tegevuses lääs ametlikult hoiduks osalemast, kui vähegi võimalik.

kuna lääne inimesel puudub realistlik kogemus nõukogude ajast, siis tõepoolest ei saada aru, milles üldse probleem.
Anonüümne ütles …
Kui suvel tehti ettepanek Pagari 1-e kommunismi kuritegude muuseumi rajamiseks, siis ei leidnud see peaagu mingit vastukaja. Alustaks pigem päris muuseumitest. Hetkel on seal vaid üks mälestustahvel.

Berliini rajati end. Stasi peakorterisse muuseum suhteliselt varakult.
Tõnn ütles …
Selliseid virtuaalmuuseume on juba mitmeid:

http://www.angelfire.com/de/Cerskus/english/saitai.html

http://www.victimsofcommunism.org/media/

http://www.gmu.edu/departments/economics/bcaplan/museum/musframe.htm

http://www.cooper.edu/humanities/core/hss3/Blackbook.html
Anonüümne ütles …
hmm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA