Kurb stiilinäide valimiseelsest Riigikogust

Kohe kuidagi ei saa ma siin esitamata jätta minu arvates täiesti enneolematut stiilinäidet tänase, valimiseelse Riigikogu tööst. Olen ise praegu Strasbourgis Euroopa Nõukogu Parlamentaarsel Assambleel, kuid kuulsin, et Tallinnas on noorpoliitik Silver Meikar esitanud siseministrile arupärimise minu väidete kohta Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööst (siinsamas ajaveebis mõned päevad tagasi) ning Ain Seppiku väidetest, nagu oleks Res Publicat rahastatud Venemaa poliitliste jõudude poolt.

Siin see väljavõte stenogrammist:

S. Meikar Lugupeetud Riigikogu! Käesolevaga esitan arupärimise siseminister Kalle Laanetile. Edward Burkhardt ütles käesoleva aasta 17. märtsi intervjuus, et Eesti poliitikud on saanud Venemaalt raha ning mitmed erakonnad on Venemaa mõju all. Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson väitis käesoleva aasta 17. jaanuaril oma ajaveebis, tsiteerin: Keskerakond saab tegevuseks juhiseid Moskvast. Käesoleva aasta 18. jaanuaril väitis Keskerakonna fraktsiooni esimees härra Seppik, tsiteerin: Res Publica on taasiseseisvunud Eesti ajaloos ainus erakond, kes on saanud otsest rahalist tuge Venemaa erakonnalt. Burkhardt on Eesti riiki ja poliitikuid mustavate avaldustega silma paistnud ka varem. Tema väiteid ei maksa tõsiselt õtta. Ain Seppik ja Marko Mihkelson on aga lugupeetud Eesti Vabariigi poliitikud ja kodanikud, kes oma sõnade eest peavad vastutama, seoses sellega küsin, kas teil on andmeid, kas Marko Mihkelson on edastanud KAPOsse tema kasutuses olevad tõendid, et Keskerakond saab juhiseid Moskvast?

Kas teil on andmeid, kas KAPO on alustanud uurimist Marko Mihkelsoni väidete kohta, et Keskerakond saab juhiseid Moskvast? Kas teil on andmeid, kas Ain Seppik on edastanud KAPOsse tema kasutuses olevad tõendid, et üks Venemaa erakond toetas Res Publicat? Kas teil on andmeid, kas KAPO on alustanud uurimist Ain Seppiku väite kohta, et Res Publica on saanud otsest rahalist tuge Venemaa erakonnalt? Kas teil on andmeid, et kui KAPO on alustanud uurimist, siis millistele järeldustele on jõutud? Milliseid samme kavatsete astuda teie, et saada selgust Marko Mihkelsoni ja Ain Seppiku esitatud väidetele? Kui Marko Mihkelson ja Ain Seppik rääkisid tõtt, siis millist ohtu Eesti julgeolekule kujutavad Keskerakonna, Isamaa ja Res Publica liidu seosed Venemaa erakondadega? Ja lõpetuseks, 8. küsimus. Kui Marko Mihkelson ja Ain Seppik valetasid, siis kas nende õige koht on üldse Eesti poliitikas? Aitäh teile!

Mul on tõesti kahju, et sisulist arutelu välis- ja julgeolekupoliitilistel teemadel (ka ohtudest, mis meid varitsevad) püütakse valimiseelses situatsioonis pöörata täielikuks palaganiks. Eriti hämmastav, et seda teeb välis-, kaitse- ja peaministritooli omav erakond.

Bütsantslikult esitatavale avalikule laimule ning küündimatule valele (mille vastu on tänane süüdistaja võidelnud Ukrainas ja Valgevenes:)) on raske vastata. Esiteks on juba pikka aega näha, et Reformierakond lihtsalt ei taha lugeda ega mõista, millist mõju omab Keskerakonna koostöölepe Ühtse Venemaaga Eesti sisepoliitilise otsustusmehhanismi sõltumatusele. Ikka vist seepärast, et partei huvid on oravatele tähtsamad Eesti rahvuslikest huvidest.

Teisalt, täiesti alusetud kuulujutud Res Publica väidetavast rahastamisest Venemaa poliitiliste jõudude poolt langevad aga hoopis juba tõsist meditsiinilist diagnoosi vajavate väidete kilda. Kahju! Stiil - kui miskit pole olnud, siis tuleb see välja mõelda ning süüdimatult esitada tõe pähe, ei peaks tõepoolest kuuluma Eesti poliitilise kultuuri tavadesse.

Hea Silver! Võin Sulle ja teistele avalikult öelda, et kohtusin ka täna Strasbourgis Konstantin Kossatshjovi ja Mihhail Margelovi nagu paljude teiste riikide poliitikutega, kes osalevad ENPA töös. Tuli jutuks ka pronksmehe teema. Selgitasin Eesti positsioone seoses sõdurihaudade kaitse seadusega, millele pööravad siin ka palju tähelepanu Vene ajakirjanikud. Loodan, et teeksid sama, kui oleksid Riigikogu Eesti delegatsiooni koosseisus.

Ma siiski kutsun ülesse häid kolleege, ka Sind Silver, keskenduma sisulistele teemadele, sest meie välis- ja julgeolekupoliitiline olukord vajab väga tõsist ja asjatundlikku suhtumist. Sealhulgas olen jätkuvalt ja ühe veendunumalt arvamusel, et Keskerakonna kui ühe praeguse valitsuserakonna koostöölepe Ühtse Venemaaga kuulub selgelt nende teemade hulka.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Hea Marko,

Oleme mitmel korral sõbralikult vestelnud ja tean, et Sul on poliitikas suured ambitsioonid. Sellise ambitsiooniga inimesel ei ole aga kindlasti sobilik Burkhardti kombel hämada ning mitte oma sõnade eest vastutada. Tean, et soovid vastutada oma sõnade eest ning seetõttu soovitan Sul vaadata minu arupärimist kui väikest abi selle tegemiseks.

Siinsamas ajaveebis kirjutasid Sa selgelt, et Keskerakond saab juhiseid Venemaalt. Need on karmid süüdistused, eriti veel siis, kui need tulevad väliskomisjoni aseesimehe sulest. Neid välja käies pidid Sa kindlasti omama mingeidki fakte, mida oleks võimalik esitada KAPOsse. Kui minul oleksid kindlad tõendeid, et üks erakond on „sõbraliku" naabri käepikendus, oleksin ma seda juba ammu teinud.

Vähemalt sama karm on Keskerakonna fraktsiooni süüdistus, et Res Publica sai otsest rahalist toetust ühelt Vene erakonnalt. Kui Seppik valetab, oleksin mina Sinu asemel ammu palunud, et IRL nõuaks Seppiku vabandust. Praegu on Seppiku väited õhus ja keegi ei ole neid kahtluse alla seadnud.

Mida peaks tundma poliitikast kaugel seisev inimene, kelle usaldus poliitikute vastu (sh Sinu vastu) on veel suur, aga keda hirmutab meedias väljakäidud seisukohad , et kahte eelmistel Riigikogu valimistel enim hääli saanud parteisid ühendab ühine räpane suhe naaberriigiga. Mina arvan, et parim oleks, kui lõppeks see sõnavada, või siis karistaks süüdlasi ja nõuaks vabandust solvatutele.

Seega küsin:
1. kas Sul on plaanis esitada KAPO-sse avaldus uurimaks Sinu esitatud väidet, et Keskerakond saab juhiseid Moskvast?
2. kas Sul on plaanis nõuda Seppikult vabandust alusetult esitatud väite kohta, et Res Publica on saanud raha ühelt Vene erakonnalt?
Tänan,
Silver Meikar

(pikemalt samal teemal www.meikar.ee)
Anonüümne ütles …
Võiksid jah KERA kohtusse kaevata. Nad ju putinlaste käsilased. Savisaar tuleb oma tegude eest vastutama panna. Ning Sepik ajas jama.
On piisavalt tõendeid? Esitad avalduse? Nõuad Sepikult vabandust?
Anonüümne ütles …
Sa Marko olid ka see äraostamtu või? Mina toetan teie poliitikat, normaalselt panete. Tõmmake keskile kott ja ajage üle parda. Normaalselt panete!
Meikar ütles …
Tere Marko,

Loodan, et oled väsitavalt reisilt tagasi ja saad vastata minu eelpool esitatud küsimustele.

Silver
Meikar ütles …
Tere Marko,

Loodan, et oled väsitavalt reisilt tagasi ja saad vastata minu eelpool esitatud küsimustele.

Silver
Anonüümne ütles …
Ma pole küll Meikari pooldaja ega usu eriti aferisti ja sellist noort riigikogulast, aga huvitav oleks ikka teada, mida hr mihkelson siia vastuseks kirjutab.
Tavaliselt on küll pea igale asjale midagigi vastuseks tulnud. Võibolla ei osanud õigest kohast otsida aint.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA