Tormist ja globaalsest soojenemisest

Täna õhtul lubatakse jälle tormi ehk isegi orkaani. Kuigi hommikul sai Jõelähtmel isegi veel golfi mängida:), näib tõesti, et Atlandi tuulerusikas käib täna taaskord Eestist üle. Ja nii kõrget vett, nagu praegu siin Viimsi rannas näha võib, pole juba tükil ajal olnud.

Kuid mitte üksi tänasest ilmast ei taha ma siin kirjutada. Kas te pole tähele pannud, kui sageli me viimastel aegadel räägime tormidest ja ilmaviperustest, lumest mis taevas ning soojarekorditest? Üleilmne soojenemine näib olevat ilmselge kõigile. Kuid kui sageli oleme mõelnud või rääkinud sellest, mida see anomaalia (kui see ikkagi nii on) võib endaga kaasa tuua Eestile ja Euroopale näiteks 10 või 20 või 100 aasta pärast. Ka välis- ja julgeolekupoliitilises mõttes.

Üldiselt on levinud arusaam, et kliima soojenemine on sedavõrd aeglane protsess, et meie silmad suuri ja põhimõttelisi muutusi ei näe. Tegelikkus nähtavasti on veelgi segasem, kui üks tavainimese ettekujutus.

Niipalju, kui mul on võimalik olnud erinevate prognoosidega kokku puutuda, siis ühest seletust siin mõistagi ei ole. On neid, kes hoiatavad kiire ja kollapseeruva muutuse eest, on neid kes usuvad, et tegelikult midagi eriskummalist ei juhtugi - lihtsalt elame ühes ajutise soojenemise faasis.

Tänase tormi taustal osundan siinkohal ühele raportile, mis kirjutati 2003. aastal Pentagoni tellimusel ning käsitleb võimalikke julgeolekuriske Ühendriikide aga ka Euroopa julgeolekule juhuks, kui kliimamuutus peaks olema kollapseeruv. Selle kohaselt võib Golfi hoovuse pidurdumise tõttu juba aastaks 2020 kujuneda Põhja-Euroopast, sealhulgas Eestist, tänase Siberiga sarnase kliimaga piirkond, kust inimesed liiguvad lõuna poole paremat ja rahulikumat elu otsima...

Mõistagi tuleb seda dokumenti võtta, kui üht võimalikku stsenaariumit paljudest. Peamine, mida öelda tahan, on aga see, et meie välis- ja julgeolekupoliitilises diskursuses peaks kliimaküsimusel olema senisest hoopis olulisem koht.

Kommentaarid

Ei maksa ehk selle ilmaennustamisega üle pingutada. Ilm paratamatult muutub, tahame seda või ei. Mandrid liiguvad jne. Mõnekümne aasta järgi midagi ennustada, eriti veel tuhandete aastate ikkuste tsüklite puhul, pisut karm.
Selge on see, et rajuks peame valmis iga kell olema. Naftareostuseks ja tuuletempudeks. Iseasi, kas on vaja hakata tellima mingit raportit. Nagu Te ise ütlete, kajastavad need ainult ühte tulevikuversiooni. Kui palju võib neid kokku olla?
Marko Mihkelson ütles …
Loomulikult on ilmaennustamine sama tänamatu kui näiteks Venemaa võimalike arengute etteütlemine. Samas on selge, et üks riik (olgu ta kas või Ühendriikide mõõtu) ei suuda tuua murrangut kliimamõjutustesse. See on lihtsalt globaalne küsimus. Aga minu mõte kogu selle ilmajutu juures on ikkagi see, et me ei peaks siiski eirama seda teemat just välis- ja julgeolekupoliitilisest küljest. Kõlab ehk kohati ulmena, kuid parem karta kui hiljem kahetseda.
Anonüümne ütles …
Soovitan seda viidatud raportit lugeda! Käin siitkaudu seda linki võtmas kuna pole olnud aega kahe esimese korraga dokumenti läbi lugeda ja järjest huvitavamaks on seni läinud.
raiko ütles …
Mina igatahes jään isegi Siberi-taolise kliima puhul siia. Vahest korra või paar aastas käin kuskil soojemas kohas, aga Eesti on Eesti. Ainult sulejope tuleb osta:)
raiko ütles …
Ja Otepää on taas suusapäälinn. Asi selles, et vaadake islandlasi. Jah, soojaarved lähevad 2 korda kallimaks, aga siis on võibolla juba mingi muu energiaparadigma kasutuses. Mina muretsen tegelikult rohkem soojenemise tõttu. Mõelge mis parasiidid siia tulevad! Rästikust mulle praegu piisab. Malaariasääsed on tõeline nuhtlus.
Anonüümne ütles …
Vaatasin ära filmi "An Inconvenient Truth" (http://www.climatecrisis.net/)
Sisu oli hea aga minu jaoks midagi plahvatavalt uut ei välja ei tulnud. Soovitan soojalt.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA