Venemaa suurõppused ja Nord Stream


Mida lähemale Nord Streami gaasijuhtme võimalikule rajamisele, seda varjamatult on Venemaal hakatud rääkima sõjalise kohaloleku suurendamise tähtsusest Läänemere regioonis. Venemaa ja tema SRÜ liitlaste (Kollektiivjulgeoleku Leppe Organisatsioon) käimasolevad suurõppused Laadoga-2009 ja Lääs-2009 keskenduvad muu hulgas ka tähtsate transporditeede kaitsmisele.

Nimetatud õppused on suurimad, mis meie regioonis on läbi viidud viimase paarikümne aasta jooksul. Seejuures ei jäta näiteks õppuste Lääs-2009 legendid mingit kahtlust, et harjutatakse vastutegevust NATOle. Tähelepanuväärne on see, et õppuste käigus viiakse läbi dessandid nii õhust, merelt kui maalt. Seega on tegemist selgete ründeharjutustega.

Venemaa Euroopa Instituudi Põhja-Euroopa keskuse juht, suursaadik Juri Derjabin ütleb eilses Nezavissimaja Gazetas otse, et Venemaa peab tugevdama oma sõjalist kohalolekut Läänemerel. Seejuures on just Nord Stream üheks põhjuseks, miks peaks Venemaa aktiviseeruma.

Kui siia lisada president Medvedevi hiljutised muudatusettepanekud kaitseseadusesse (relvajõudude kasutamine presidendi otsusena nii oma kodanike kaitsmiseks kui ka näiteks meresõidu ohutuse tagamiseks - sic! Arctic Sea juhtum), siis on selge, et Venemaa on märgatavalt aktiviseerimas oma sõjalist komponenti oma mõjuvälja hoidmiseks ja võimalikuks laiendamiseks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kasulik artikkel. Need massiivsed õppused leiavad uskumatult vähe kajastamist ajakirjanduses.
Kui saab, siis lisaks ka väikese lingi Ladoga-2009 kohta.
http://en.rian.ru/mlitary_news/20090818/155844811.html

Homme või lähipäevil plaanis juhtumisi just teemakohaselt väike ülevaade piiritagustest väeosadest.
Marko Mihkelson ütles …
Hummel, täiesti nõus, et ajakirjandus võiks neid õppusi küll põhjalikumalt käsitleda ning lahti analüüsida. Võin öelda, et näiteks IRL peab spetsiaalse nõupidamise selles küsimuses.
Mari-Ann ütles …
Ja kus on ingliskeelne info selle kohta!?!?! Miss Marple is seeing a very worrisome and repeat pattern here.....
Anonüümne ütles …
Marko, kas tõesti neid kes on harjunud loogiliselt mõtlema ja kes näevad täna vene gaasijuhtmes enamat kui tavalist äriprojekti ehk isegi 3 maailma sõja algust, kas tõesti neid peetakse veidrikeks, küünilisteks vandenõulasteks? Me oleme ju inimesed, mõned mitme kõrgharidusega, intelligensed olevused.
Anonüümne ütles …
Veel lisaks.
Kindlasti on selles gaasijuhtmes midagi enamat ja see on seotud kuidagi ka kogu euroopa tulevikuga. Eestis on selle utoopilise vene tulevikuga kursis kindlasti lähemalt kui keegi teine meie savisaar, kes oma keskerakonnaga peab tihedat sidet puutini ja tema parteiga.
Tuleviku on alati raske ette näha....

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?