Põnevad kaks tundi Tbilisi üliõpilastega

Esimene päev Riigikogu väliskomisjoni visiidil Gruusiasse pakkus kõige muu hulgas väga huvitava kohtumise Tbilisi ülikooli üliõpilastega. Tegemist oli ülikooli Euroopa asjade instituudi tudengitega, kellega enam kui kahe tunni jooksul arutlesime erinevatel teemadel.

Andsime koos Sven Mikseriga ülevaate Riigikogu väliskomisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni tegevusest ning võtsime siis küsimuste kaudu läbi nii Euroopa Liidu, Eesti kui Gruusiaga seotud olulised küsimused. Seejuures olid tudengid huvitatud nii Gruusia võimalustest liituda kunagi Euroopa Liiduga, ühenduse suhetest Venemaaga kui Eesti välispoliitika prioriteetidest.

Sarnased kohtumised on alati väga elavad ning annavad hea võimaluse erinevatel teemadel veidi mõtet jooksma lasta. Eriti hea on seda teha seltskonnas, nagu täna siin Tbilisi ülikoolis. Lisaks tudengitele oli meil võimalus kohtuda ka ülikooli rektori Giorgi Khubuaga, kes kiitis koostööd Eesti ülikoolidega.

Parlamendis olid meil kohtumised opositsiooni esindajatega, peasjalikult kristlike demokraatidega. Opositsiooni liider Giorgi Targamadze rääkis olulisematest väljakutsetes, kusjuures kõlama jäi soov poliitilise debati (mitte tänavapoliitika) kaudu probleeme lahendada. Suurimad nendest näivad ikkagi poliitilist laadi küsimused (valimisseadus, kohtute sõltumatus, meediavabadus televisioonis). Majanduse ja sotsiaalpoliitika valdkonnas on opositsiooni nägemused kahjuks veidi hajusamad.

Õhtul oli meil aga suurepärane võimalus saada hea ülevaade Gruusia välis- ja julgeolekupoliitika hetkeseisust tänu kohtumisele asevälisminister Giga Bokeria ja rahvusliku julgeolekunõukogu sekretäri Eka Tkeshelashviliga. Visiit jätkub homme külastusega Gorisse.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
tere,
kas gruusiast saaks ka kaasa võtta grusiinide enda täpsem versioon oma materiaalsete kaotuste kohta viimases sõjas ja ka gruusia versioon vene ja osseetide kaotuste kohta?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA