Gruusias kardetakse pingelist kevadet

Riigikogu väliskomisjoni tänase tiheda visiidipäeva kõige meeldejäävamaks hetkeks oli kahtlemata kontrollposti külastus Ergneti-Tshinvali teel. Nagu eelmisest postitusest näha, oli okupeeritud Tshinvali meile tõepoolest nägemisulatuses.

Kontrollpostil teenivad Gruusia politseinikud rääkisid, et seda teed mööda ei liigu täna mitte keegi. Pinge on kogu aeg üleval, sest alates eelmise aasta augustist on kogu kontrolljoonel hukkunud juba 11 Gruusia politseinikku.

Peaasjalikult on surma põhjustajaks snaiprituli. Ka meile näidati teiselpool kontrollposti Vene lipuga lagunenud maja, mille pööningul pidi asuma snaiperi laskepesa. Öösiti olevat tulistamist rohkem, sest siis on ka alkohol oma töö teinud. See on mulle nii tuttav Tšetšeeniast, kus öösiti käis Vene kontrollpunktides täpselt samasugune "tegevus".

Hiljem kuulsime Tbilisis Euroopa Liidu vaatlusmissiooni juhilt Hansjorg Haberilt, et kõige pingelisem olevat olukord siiski Perevi ja Ahhalgori (vastavalt lääne- ja idapoolsed Lõuna-Osseetia "väravad") kontrollpunktide lähistel. Just seal on toimunud ka enim surmaga lõppenud intsidente.

Läinud aasta 1. oktoobril tööd alustanud 200-meheline missioon on vaatamata oma piiratud võimalustele (Venemaa ei luba neil siseneda Abhaasiasse ega Lõuna-Osseetiasse) aidanud kaasa vähemalt osaliselt ohjeldada võimalikke pingeallikaid. Äärmiselt oluline oleks siiski Euroopa Liidu missiooni tugevdamine ning võimalike politseifunktsioonide lisamine. Eriti ohtlik oleks aga missioon üldse lõpetada, millisele võimalusele mõned diplomaadid viitasid.

Samas ei varja mitmed Gruusia esindajad, sealhulgas reintegratsiooni riigiminister Temur Jakobashvili, et eelolevad kevadkuud võivad kaasa tuua okupatsioonijõudude uue tõsise provokatsioonide laine. Põhjuse seesuguseks oletuseks andvat teadmine, et Venemaa pole täitnud augustiinvasiooni tegelikke eesmärke - Gruusiat läbivate nafta- ja gaasijuhtmete üle kontrolli saavutamist.

Siinse blogiloo juures on aga tänahommikune pilt Gori keskväljakult, kus täies hiilguses püsib puutumatuna Stalini kuju. Ka Vene pommirünnakud jätsid kuju püsti, kuigi vaevalt mõnekümne meetri kaugusel plahvatas mitu inimest tapnud kassettpomm.

Gori kuberneri Vladimer Vardzelashvili hoiab oma kabineti akendel kardinad ees, et diktaatori kuju mitte näha. Loomulikult on tal muudki täna teha, kui kuju saatuse peale mõelda. Tema mure on inimeste turvalisus.

Täitsin ka Kolga keskkoolile antud lubaduse, andes Vardzelashvilile üle filmi Eesti ja Gruusia õpilaste kohtumisest eelmise aasta lõpul Goris. Kirjutasin sellest vahvast ettevõtmisest ka mõned päevad tagasi siin.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere,
Kas Teil oleks võimalik anda ülevaade ka sõjapõgenike olukorrast Gruusias. Milliselt on Euroopa Liit abistanud Gruusiat? Millist abi veel vajatakse?
Anonüümne ütles …
kurat võtku see monument maha ja andku jalaga pesse,saavad tibladest lahti,niikaua kuni onu jossid püsti on nad vabax ei saa.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?