Kas Putin ei usu enam Nord Streami?

Sellist juttu pole Venemaa peaminister Putin veel enne rääkinud. Kui varasemalt raius Moskva kindlalt, et Nord Stream valmib tähtaegselt ning raskustele ja kohatistele vastuseisudele hoolimata, siis nüüd on jutt muutunud hoopis kõhklevamaks.

Et kui Euroopa ei taha saada gaasi, siis me torujuhet Läänemere põhja ei ehitagi. Rajame hoopis LNG tehased ning hakkame tarnima vedeldatud gaasi maailmaturule, rääkis Putin tänasel kohtumisel Soome kolleegi Vanhaneniga.

Ühest küljest võib seda juttu võtta tõesti lihtsalt hirmutamise või väljapressimisena. Teisalt aga pole ei finantskriis ning ühes sellega Gazpromi enda halvenenud majanduslik seis kuigi roosilised väga kuluka projekti elluviimiseks. Vähemalt mitte seatud tähtaegasid (2011-2013) silmas pidades.

Teatavasti on Nord Streami minimaalseks maksumuseks 7,4 miljardit eurot. Sõltumatud analüütikud on arvanud, et tegelikkuses võiks see tulla veelgi kallim. Kuid isegi 7 miljardi juures tähendaks see summa täna enam kui kümmet protsenti Gazpromi kiirelt kukkunud turuväärtusest.

Loomulikult pole Gazprom ainus Nord Streami osanik ning Saksa kompaniide huvi võib seda projekti ka veel vee peal hoida. Kuid kui juurde mõelda South Stream ja hulga muid rahamahukaid investeeringuid, siis pole Gazpromi seis kuigi kiita.

Selle loo taustal soovitan lugeda Euroopa välispoliitika nõukogu värsket analüüsi Vene gaasipoliitika mõjust Euroopale. See Pierre Noeli kirjutatud analüüs viitab taaskordselt, et Euroopa parimaks vahendiks Venemaa jõulisele energiapoliitikale vastu seista on ühtse turu loomine. Samas rõhutab ta, et jutud Venemaa gaasi suurest mõjust Euroopas on liialdatud ning on tegelikult läbi aastate oma täismahus hoopiski vähenenud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Venemaale on rahaliselt muidugi gaasiballoone odavam eksportida ja rahaliselt tuleb neile see palju kasulikum.

Looduslikult on see isegi sobivam ja läänemeri loksub palju puhtamana.

Putini meelemuutus on tervitatav.
Praegu on USA kõige saastavam riik üldse, peale Nord Stream'i juhet on selleks venemaa/saksamaa..
Anonüümne ütles …
Putin püüab lihtsalt oma jutuga Euroopas segadust ja nõutust tekitada, et genereerida EL suurriikide (Saksamaa, Prantsusmaa) ja EL keskvõimu poolset survet Eestile, Poolale ja Baltimaadele, sundimaks viimaseid loobuma vastuseisust gaasitorule. Putin püüab retoorikaga samuti peita Venemaal tekkinud raskusi. Ühtlasi mängitakse Soomega puidutollide abil - tõenäoliselt pakutakse Soomele tehingut "teie loobute takistustest gaasitorule, meie - puidutollidest. Gaasitorule igastahes raudne ja paindumatu EI! http://www.balticsea.lt/ee/all

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA