BRIC trügib maailmamõjutajaks

Kui Hiina ja India kiidavad heaks Venemaa ja Brasiilia tänase üleskutse, siis võib tuleval aastal tõepoolest leida aset esimene BRIC-riikide tippkohtumine. Kuna neli riiki on varemgi poliitilisel tasandil kohtunud (sellel suvel välisministrid Jekaterinburgis), siis pole välistatud et ammuoodatud suurüritus võiba ka teoks saada.

Esimest korda võeti akronüüm BRIC kasutusele 2001. aastal Goldman Sachsi poolt, mil suurpank tegi ennustuse, et need neli riiki võiksid 2050. aastaks võtta sisse juhtiva rolli maailmamajanduses.

BRICi numbrid on muidugi muljetavaldavad. Neli riiki katavad neljandiku maailma maismaast ja üle 40 protsendi maailma elanikkonnast. Kombineeritult on need majandused kahtlemata tõusvad tähed.

Parimal juhul võib BRIC tõesti tõusta arvestatavaks foorumiks, mis võib osaliselt varjutada ka G7 domineerimise. Samas on neli riiki küll pragmaatikud, kuid siiski oma poliitiliste süsteemide poolest üpris kirjud. Viimane võib osutuda ka teatavaks takistuseks sügavamal poliitilisel integreerumisel.

Nii või teisiti on selge, et G7 ja Ameerika Ühendriikide kuldajastu on taandumas. Äsjane G20 kohtumine Washingtonis oli vaid järjekordseks kinnituseks sellest, et maailmas on aset leidmas uute jõujoonte mahamärkimine. Selle osaks on siis ka BRICi aktiviseerumine.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Täpselt aasta tagasi, 30.11.2007 teatas Finnair uue 22 miljoni aktsia emiteerimisest. Soome valitsus säilitas oma 55,78%-lise osaluse, ehk pani ettevõttesse 77,31 miljonit eurot (1 209,6 miljonit krooni). Riik põhjendas ostmist sellega, et tahab kaasa aidata Finnairi lendude jätkumisele Soomele olulistesse riikidesse. Riigi aktsiaportfellis nimetatakse Finnairi stareegiliseks firmaks, milles tuleb alles hoida aktsiate kontrollpakk. Kas Eesti riigil ei peaks sarnane huvi olema?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?