McCaini võib päästa Bradley efekt

Vähem kui kümme päeva on jäänud USA presidendivalimisteni. Äsja Eestis läbi viidud küsitlus näitab laialdast hoiakut: seekord peaksid võidu võtma demokraadid eesotsas Barack Obamaga. Ka viimased osariikide valijameeste potentsiaalsed jagunemised näitavad Obamale kindlamat liidripositsiooni.

Kuid ometi oleks liiga ennatlik Obamat veel võitjaks kuulutada. Ma ühtin nende analüütikutega, kes arvavad, et 4. novembril tuleb valimistulemus palju pingelisem, kui näitavad praegused küsitlused.

Seejuures võib John McCainil suurimaks lootuseks kujuneda nn Bradley efekt. 1982. aastal California kuberneriks pürginud mustanahaline Tom Bradley juhtis kuni valimispäevani küsitlustes, kuid kaotas ikkagi lõpuks oma valgenahalisele konkurendile. Ka nüüd arvatakse, et Obama tänaste toetajate hulgas võib olla neid, kes privaatselt valimiskasti juures teevad hoopis teise valiku.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
http://www.reuters.com/article/newsOne/idUSTRE49J0LF20081026
Anonüümne ütles …
efekt kirjutatakse eesti keeles ühe effiga.

aga veel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_effect#Possible_reverse_Bradley_Effect
Olev ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles …
Wiki ütleb, et too efekt on nõrgenenud, mõned arvavad, et pole olnudki sellist asja. Selle kinnituseks tuuakse asjaolu, et samal aastal, samas kohas, kuid senati valimistel oli täiesti valge kandidaadi tulemus veel rohkem küsitlustest erinev.

Tõnu
Priit ütles …
Need küsitluste protsendipunktid kõiguvad iga nädal õige korralikult, ei maksa üle intrigeerida ja pakkuda, et Bradley efekt oleks viimane päästerõngas. Samas nõustun, et need valimised võivad tulla väga pingelised, aga välistatud pole ka üllatused - Obama või McCain võidab pika puuga.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?