Kas Soome saab NATOsse enne Gruusiat?

Pärast eeloleval pühapäeval asetleidvaid kohalikke valimisi on Soome parlamendil võimalus taas üle vaadata nn valge raamat, mis teeb ülevaate riigi julgeolekupoliitikast ning muuseas puudutab ka NATO debatti.

Vaevalt sealt midagi erakordselt põnevat ilmneb, kuid selge on see, et Soome on liikumas vaiksel sammul NATO liikmelisuse poole. Teema pole vähemalt naaberriigis enam tabu ning mitmedki poliitikud ja Nobeli rahupreemia laureaadid julgevad teemale tõsiselt osutada.

Eestile (ja mitte ainult) on kahtlemata väga oluline, millises suunas ja millise tempoga Soome julgeolekupoliitiline hoiak liigub. See pole sugugi väheoluline, sest me asume maailmade murdejoonel ning suurem ja jagatum julgeolekupoliitiline ruum vaid kindlustab ka meie enda kindlustunnet.

Aasta tagasi Helsingis ühel seminaril esinedes tõusis sama küsimus. Kohal olnud Vene ekspert hindas koheselt Soome võimalikku liitumist NATOga suurimaks reetmiseks Vene rahva ees. Mõned Soome eksperdid võtsid seepeale väga vaikse tooni.

Ka täna Helsingi raamatumessil esinenud välisminister Alexander Stubb polnud demokraadile kohaselt kuigi veenev tänast Venemaad analüüsides. Ta ei võtnud kritiseerida Moskvat ründe eest Gruusia vastu ning nimetas Venemaal toimuvat demokraatia arenguks.

Stubbil pole muidugi lihtne ministriametit pidada. Kuid ikkagi. Põhimõtted on väärtus omaette. Aruka inimesena pole mõtet lihtsalt hakata rääkima asjadest, mida pole praegu olemas.

Ometi usun, et Soome julgeolekupoliitiline debatt võtab uue hoo järgmiste presidendivalimiste hakul. Nagu ütles eelmisel nädalal Brüsselis Soome ralliässast poliitik Ari Vatanen: uus veri muudab Soome aegunud hoiakuid. Loodetavasti saab Soomest NATO liige veel enne Gruusiat ja Ukrainat.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mina isiklikult arvan, et kui Soome saab Natosse, siis Eesti peab lisaks enda kaitsmisele, liikmesriikide kaitsmisele
ka soomet kaitsma hakkama.
Gruusia liitumisel Natoga on aga juba eestlase jaoks topelt koormus.

Iga uus liikmesriik on koormus.

Võtke seda kui huumorit.
Aga nii see paistab, eesti on mures- TV uudised muudkui aga pasundavad poliitikat..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA