Mida maksab Venemaa hiilgus?

Moskvas peetud sõjaväeparaad oli kindlasti oma välises hiilguses muljetavaldav. Viimati nähti midagi ligilähedast Punasel väljakul 18 aastat tagasi, mil eksisteeris veel Nõukogude Liit. Pole kahtlust, et 9. mai on kaasaegse Venemaa kõige tähtsam püha. Või nagu ütles värske president Medvedev - rahvusliku ühtsuse päev.

Võit Suures Isamaasõjas on kaasaegse Venemaa identiteediloo vaieldamatu peatee, mille ümber on viimastel aastatel kasvatatud sisemist uhkust ning välist respekti. Paraku on see aga liiga kitsas ülistuslugu, mis ei kätke oma loos koostööd ei Lääne liitlastega ega ka teatavat patukahetsust meeletute inimkaotuste ees, mida nõudis "Stalini võit".

Samuti eeldaks juba 63. aastapäev siiski enam ka tänase maailma tajumist ning mõistmist, et Saksamaa pole ammu enam see, mille Punaarmee kunagi vallutas. Vähemalt osa pidupäevast võiks viidata ka sellisele arusaamisele ja leppimisele. Vähemalt hukkunud sõdurite mälestamise näol.

Medvedevi kõne oli oodatult patriootiline ning ei sisaldanud mingeid üllatusi. See ei olnud kindlasti "liberaalse" poliitiku esinemine, vaid vana tuntud teema taasesitus. Ikka jutt Euroopa vabastaja-armeest, pöördumine seltsimeeste sõdurite ja madruste poole ning vibutus nende suunas, kes tahavad jõuga sekkuda teiste riikide siseasjadesse. Loomulikult ei pidanud ju Medvedev silmas siin Venemaad ennast, kes viimastel nädalatel on jõuliselt sekkunud Gruusia siseasjadesse ning on pidevalt provotseerinud konflikti teravdamist.

Seepärast jääb üle vaid küsida Venemaa inimõiguslase Lev Ponomarjovi sõnadega: "Kellele me näitame oma jõudu? Kas Gruusiale?".

Kuid kogu sellel välisel hiilgusel on ka oma tegelik hind. Ajalehe Kommersant andmetel on Moskva linnapea Juri Lužkov juba eraldanud 1,4 miljardit rubla ehk umbes 700 miljonit krooni tänavakatete ja kommunikatsioonide taastamiseks. Samas pole välistatud, et see summa võiks veelgi kasvada, sest näiteks Valgevene vaksali juures asuv sild vajab tõenäoliselt hoopis tõsisemat ülevaatamist. Aga mis on tühised sajad miljonid jõulise enesekehtestamise eest.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
150 miljonit inimest

1000+ aastat kirjalikku ajalugu(+muu)

Ja identiteediks pole muud võtta kui üks "pronkssõdur" !?!?

Tra, kui vaene võib üks rahvas olla...
kronja ütles …
nutt ja hala, nutt ja hala..

va venemaal (moskvas tegelt) on nii palju raha, et võivad endale lubada eesti mastaabis 70mln eeku/aasta "enesekehtestamise" peale raisata (moskvas on 10x rohkem inimesi, kui kogu eestis, seega 700mln eek jagame 10ga)... persse, meil kulutati natuke aega tagasi 20mln "wel come to esto nia" logo peale ja keegi ei teind teist nägu ka mitte, aga venemaa lasi korra tangid punaplatsile ja nüüd lapib asfalti - a me leiame et peab sõna sel teemal võtma. vat kus.

aga et moskvas kihutavad streetracer'id 300kmh kiirusega mööda ringteed - seda kadestan küll (teekatet mis sellist kiirust lubab, mitte streetracerite korralagedust) iga päev mööda meie tallinna ja harjumaa künkaid sõites.. kurat kus ikka mõnele meeldib võõrast aeda nuhkida ja näpuga näidata, selle asemel et enda peenar korras hoida...
kronja ütles …
salasilm,

isegi kui paraad on "identiteediotsing" - mida oma blogipostituses väidab marko, mitte venemaa juhtkond, eks? - on äärmiselt ebakorrektne omistada juhtkonna tegevused/omadused kogu rahvale/rahvusele. tuues paralleele, kui savisaare (kui tallinna linnapea) tegevused omistatakse igale tallinnlasele - tunneksid end ilmselt solvatuna, kui keegi pärnu kodanik sind kesikuks nimetaks - "teil ju savikas juhiks, järelikult olete kõik kesikud!" :)
kronja ütles …
muide,

http://www.kp.ru/daily/24087.4/319191/

"Кстати, танки не испортят асфальт: на гусеницы им наденут специальную резиновую «прокладку»."

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA