Euroopa suur dilemma

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel teatas oma tänases raadioläkituses rahvale, kui väga ta ootab eeloleval neljapäeval Berliini visiidile saabuvat Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit. Ikka selleks, et süvendada Saksamaa ja Venemaa häid strateegilisi suhteid.

Nii Merkel kui äsja Tallinna külastanud Prantsusmaa peaminister François Fillon (pildil koos autoriga reedel Riigikogus) rõhki uvad väga selgelt majanduslikele huvidele suhetes Venemaaga. Fillon ei varjanud Tallinnas, et usub Venemaa suundumist õigusriigi ja vabaturumajanduse suunas.

Seepärast tuleb ka panustada majandussuhete edendamisele ning poliitiliste suhete normaliseerimisele, pakkus Fillon. Sama meelt näib olevat ka Merkel. Nii üks kui teine ei taha omakorda eriti vabalt arutleda NATO edasise ittalaienemise ehk siis julgeolekupoliitilistel teemadel, kuna kardavad Venemaa isoleerimist.

Siin aga peitubki Euroopa suurte tõsine dilemma. Prantsusmaa kaubavahetus Venemaaga kasvas 2007. aastal kolm korda. Saksamaa on aga Venemaa suurim kaubanduspartner Euroopas. Kümnetesse miljarditesse eurodesse ulatuvad kaubanduslepingud on tõsised huvid. Ükski tõsiseltvõetav poliitik ei saa seda eirata.

Ka meil Eestis on kosta arvamust, et poliitikud ei hooli majandushuvidest Venemaaga. Võib olla mõnes üksikus juhtumis on emotsionaalsust olnudki ehk liiga palju nende poolt, kes täna valitsusvastutust kannavad. Kuid samas ei saa ega tohi majandushuve muuta absoluutseks mõõdupuuks. See tähendaks meile ja kogu Euroopale ohtlikku killustumist, sest just ühised väärtused ja põhimõtted tagavad meie ühistegevuse edukuse.

Venemaa pole täna demokraatlik õigusriik. Peaminister Putin andis Pariisis mõista, et NATO laienemine tähendab nähtamatute Berliini müüride taasrajamist. Moskvas käib juba nädalaid aktiivne rünnak TNK-BP naftakompanii vastu. Venemaa ei hooli rahvusvahelisest survest ning suurendab jätkuvalt oma sõjalist kohalolekut Abhaasias.

Kas me peaksime need nüansid lihtsalt tähelepanuta jätma, et rahulduda lühiajaliste kasumitega? Kindlasti mitte. Vastasel juhul me kordaksime nende poliitikute vigu ajaloost, kes "rahustamispoliitika" lootuses kaugemad strateegilised julgeolekuhuvid hooletusse jätsid.

Eestil on kanda väikeriigina selge missioon Euroopa Liidu ühises välispoliitikas. Meie väärtuspõhisel diplomaatial on võimalus või isegi kohustus tasakaalustada Euroopa suurriikide sageli ehk liiga domineerivalt huvidele orienteeritud välispoliitikat.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA