Istanbulis veekahurite kiuste energiast

Samal ajal, kui Taksimi väljaku lähedal ajas politsei veekahuritega laiali maimeeleavaldust, pidas Euraasia majandusfoorum Istanbuli kaubanduskojas oma esimest töösessiooni. 34 riigi esindajate osavõtul räägiti energiast.

Enam kui viis tundi kestnud arutelu käigus pälvis kõige enam tähelepanu Nabucco gaasijuhe ja selle tulevik. Ka oma sõnavõtus ei saanud üle ega ümber Nabuccost, kuigi rääkisin nii Eesti viimase aja aruteludest energeetika tuleviku üle kui ka Euroopa Liidu energiapoliitika kujundamisest.

Marmara Fondi eestvedamisel juba 11. korda kogunev Euraasia majandusfoorum on varasematel aastatel pööranud palju tähelepanu Bakuu-Tbilisi-Ceyhani (BTC) naftajuhtme rajamisele. Õigupoolest on kogu foorum eeskätt Türgi ja Aserbaidžaani erisuhete peegeldus. Ka sellel aastal saatsid foorumil osalejatele oma tervituse kummagi riigi presidendid.

Igatahes jäi eilsest küll selline mulje, et BTC õnnestunud näide on Nabucco torujuhtmele pigem kasuks. Marmara Fondi presidendi Akkan Suveri meelest on tegemist nii Türgile, Kaspia mere riikidele kui Euroopale väga olulise projektiga. Soovisin omalt poolt, et Nabucco jääks majandusfoorumi tähelepanu alla seni, kuni projekt on valmis. Nii, nagu see oli BTC puhul.

Majandusfoorum, mis jätkub täna ja homme, on oma osavõtjate poolest kaunis huvitav. Esindajaid on kokku tulnud nii Kesk-Aasiast, Hiinast, Mongooliast, Balkani riikidest, Balti riikidest (Leedu peaminister, Läti rahvastikuminister). Energia teemadel rääkis ka USA suursaadik Türgis.

Igatahes üks huvitav kogemus jälle juures. Kahjuks pean täna juba tagasi pöörduma Tallinna (seda lugu kirjutangi Istanbuli lennujaamas), et pühapäeval edasi liikuda raketikilbi alasele konverentsile Prahas.

Kommentaarid

Evelyn Sepp ütles …
Taksimi, Taksimi väljakul ikka, Marko!:)
Marko Mihkelson ütles …
Taksim muidugi:) Hommikul oli kiire lennu peale jooksmisega, et nii jäigi viga sisse. Aitäh Evelyn!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?