Merkel püüab raputada Saksa mõtlemist

Saksa konservatiivide (CDU/CSU) parlamendifraktsioon avaldas eile 19leheküljelise poliitikadokumendi "Julgeolekustrateegia Saksamaale", milles räägitakse suurimatest julgeolekuohtudest ning kus tehakse ettepanek luua liidukantsleri büroo juurde Rahvusliku Julgeoleku Nõukogu (Nationaler Sicherheitsrat).

Tegemist on paraja poliitilise maavärinaga. Esiteks väljendub selles initsiatiivis Saksamaa juhtiva koalitsioonierakonna soov algatada diskussiooni riigi välis- ja julgeolekupoliitiliste eesmärkide ja prioriteetide üle, mis on olnud kogu Teise maailmasõja järgse aja arusaadavalt tagaplaanil.

Viie tähtsama teemana on välja toodud võitlus terrorismiga, tuumarelvastuse levik, energiajulgeolek, kliimamuutused ja konfliktide ennetamine. Kriitiliselt võiks ju arvata, et dokument jääb üldsõnaliseks (näiteks Venemaa kui ohu hindamisel), kuid samas on ta ikkagi märgatavalt julgem samm, mida Saksamaa välispoliitilises diskussioonis on seni astutud.

Teiseks tegi liidukantsler Angela Merkel selle sammuga julge väljakutse nii sotsiaaldemokraatidele kui kõigile teistele Saksamaa poliitilistele jõududele. Idee Rahvusliku Julgeoleku Nõukogu (ametkondi, sealhulgas välisministeeriumi, koordineeriv keskus) loomisest käis juba 2003. aastal välja Wolfgang Schäuble, kuid eilne dokument annab sellele konkreetsema sisu.

Mõistagi võttis eeskätt sotsiaaldemokraadist välisminister Steinmeier idee vastu terava eitusega. Sama kuuldus ka teistest parteikontoritest. Kuna tegemist pole Suure koalitsiooni teemaga, siis CDU/CSU saaks seda reaalselt ellu viia alles pärast tuleval aastal asetleidvaid valimisi. Igatahes on Merkel võtnud oma parteiga initsiatiivi. Edasist debatti on kindlasti oluline ka meil jälgida.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Huvitav, et eile kirjutas samal teemal Infopartisan... Üks virin siiski. Kas ei oleks õigem öelda 'Riiklik Julgeolekunõukogu'?
Marko Mihkelson ütles …
Ma siiski arvaks, et "rahvuslik" siin parem kui "riiklik". Sakslased on matti võtnud NSC-st Ühendriikidest. Sealgi eesliiteks "rahvuslik". Aga eks sisu siin olulisem:)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA