Brüssel võttis arvamuse kuulda

Kuulsin täna oma Brüsseli sõpradelt, et esmaspäeval euobserver.com-is avaldet minu arvamuslugu Venemaast ja energiajulgeolekust, millele tegin viite ka ühes varasemas bloginupus, on leidnud kiiret tähelepanu ja vastukaja Euroopa Parlamendi liikmete hulgas.

Väliskomisjoni uus esimees Jazek Saryusz-Wolski, kes on üks tuntumaid nimesid Poola saadikutest Brüsselis, pühendas oma eilses esinemises Euroopa rahvapartei energiajulgeoleku seminaril päris mitu lõiku minu artiklis esitatud mõtete kordamisele. Seejuures mõnes osas olid tekstid peaaegu kattuvad.

Energiajulgeolek näib püsivat lausa 24 tundi kõikvõimalike kohtumiste ja arutluste päevakorras, mida praegu Euroopas peetakse. Ka oma tänasel lõunasöögil Rootsi parlamendi väliskomisjoni aseesimehe Urban Ahliniga rääkisime suurema osa ajast just nimelt energiateemadel, sealhulgas Läänemere kurikuulsast gaasitrassist.

Gaasijuhtme teema on taas muutumas väga aktuaalseks, sest Euroopa Investeerimispanga president Philippe Maystadt ütles tänasel pressikonveentsil, et seoses mitme Euroopa Liidu liikmesriigi vastuseisuga sellele projektile ei saa pank seda finantseerida. "Me vajame üksmeelt," olla öelnud Maystadt.

Gaasijuhtme ehituse üks ristiisasid, ekskantsler Gerhard Schröder tulistas vastu, et projekt viiakse tingimata ellu ning sellel pole ei keskkonnaalaseid ega poliitilisi takistusi. Samas on siiski selge, et projekti tegelik ellurakendamine saab olema oodatust tunduvalt keerulisem, aeganõudvam ja kulukam. Mida aeg edasi, seda suuremaks võib kasvada ka Läänemere äärsete riikide vastasseis sellele.

Soome parlamendi välisasjade komisjon juhtis neil päevil samuti tähelepanu asjaolule, et Vene sõjaväe liikumine ja kontroll Soome lahel ja Läänemerel suureneb pidevalt. Põhjuseks nii Peterburi ümbrusse rajatud naftaterminalide läbilaskevõimsuse suurenemine kui ka kavandatav gaasijuhe.

Siinkohal on paslik meenutada kadunud president Lennart Meri, kes juba paari aasta eest hoiatas, et Venemaa kasutab gaasijuhtme ehitust ka oma strateegilise ja sõjalise kohaloleku kindlustamiseks Läänemerel. Kui see peaks teostuma, siis oleme tõepoolest taas omalaadses kotis.

Ülaltoodu peaks olema piisavaks põhjuseks sellele, et ka Eesti vaatamata valimishullusele siiski suudaks teema kohta arvata enamat mõminast. Tõstan selle küsimuse taaskordselt homme väliskomisjonis. Kohal on ka välisminister Urmas Paet.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
mis oleks enam mõminast ... kindel vastuseis? Kui jaa, siis kuidas me saame seda projekti mõjutada? kui mingi muu seisukoht, siis milline?

KT
Marko Mihkelson ütles …
KTle: minu arvates on Eesti selle projekti sündi ja edenemist suuresti pealt vaadanud. Kõige olulisem, mida siin annaks teha, on püüda hoida Läänemere äärsete riikidega ühtset joont või see siis vähemalt välja kujundada. Praegu on seis selline, et Poola ja Leedu on olnud kõige sõnakamad, kui Läti on noolimas isegi võimalikku ühendust. Soome on nüüd hakanud ka pisut kritiseerima ja Rootsis on valitsuse vahetuse järel rõhutatud projekti keskkonnaohtlikust. Eesti puhul on olnud erinevaid arvamusi. Seega hea näide Euroopa Liidu sees valitsevast "üksmeelest". Mida annaks teha? Kui meil on püüd aidata kaasa ühtsema poliitika kujundamisele Euroopa Liidus, siis tuleb selle nimel ka töötada. Ja mitte üksnes välisministrite, vaid ka näiteks keskkonna- ning majandusministrite tasandil. Aktiviseerida NB8 tegevus selles suunas. Tähtis on mitte lasta kujuneda olukorral, kus kiikame teineteise suunas altkulmu ning laseme Venemaal võtta sisse tugevam strateegiline positsioon meie vahel.
Anonüümne ütles …
kas NB8 formaati ei kata piisavalt LMN (Läänemeremaade Nõukogu)? sel tasandil oleks ehk suht. lihtsam ühisdeklaratsiooni saavutada ... ikkagi sissetöötatud mehhanism? või pead sa mingit muud kogu-foorumit silmas?

KT
Marko Mihkelson ütles …
KTle: LMNis on koos Venemaaga seda teemat ju ikka pisut keerulisem ühisseisukohaks vormida. NB8 on küll laiem kui vaid Läänemere riigid (Island, Norra ju lisaks), kuid üks sellesarnane samm on juba astutud. Eelmise aasta sügisel võtsid NB8 parlamentide väliskomisjonide esimehed vastu ühispöördumise oma valitsuste poole seoses gaasitrassiga. Eeldaks seepärast aktiivsemat käiku ka valitsuste poolt. Aga eks täpsemaks läheb asi, kui ehitajad esitavad Rootsile ja Soomele konkreetse pakkumise viimaste majandustsoonide kasutamiseks torujuhtme ehitamisel.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA