Külm sõda pole ajalugu

Venemaa presidendi Vladimir Putini eilne kõne ning sellele järgnenud diskussioon Müncheni julgeolekukonverentsil (Wehrkunde) on kahjuks korduma kippuvaks kinnituseks sellest, et Külm sõda selle kaasaegses tähenduses on võtmas üles uusi tuure.

Putini esinemine polnud üllatuseks nendele, kes jälgivad ning mõistavad Venemaal toimuvaid arenguid. Vastandumine eeskätt Ameerika Ühendriikidele ning läänemaailma väärtustele tervikuna on Kremli praegusele liidrile täielikult paratamatu.

See on otsati loomulik kaitse nende mõjude eest, mis võimaluse saades annaksid Putini loodud süsteemile surmahoobi. Soovitaks siin lugeda kasvõi näiteks Carnegie Moskva keskuse analüütiku Lilja Ševtsova hiljutist intervjuud raadjojaamale Vabadus.

Kui panna ritta kasvõi sellised Venemaaga seonduvad sõnumid või teemad kui polloonium 210 rünnak Londonis (Litvinenko mõrvamine); relvamüük Iraanile, Süüriale ja väidetavalt ka Hezbollah'le; demokraatias (Gruusia) ohu ning despootias (Valgevene) stabiilsuse nägemine; üldine surve naaberriikidele (sealhulgas Eestile); energia kasutamine poliitilise survevahendina; töö gaasikartelli loomise nimel; strateegilise relvastuse täiustamine (Topol M) ja nii edasi, siis võib kindlalt väita, et pärast Berliini müüri langemist pole Venemaa ja Lääne suhted on olnud nii halvad ja umbusklikud kui nüüd.

Lääs, eeskätt Euroopa Liit on tõsise valiku ees - kas finlandiseeruda (soovitan siin Mart Laari blogilugu hiljutisest Londonis peetud ajurünnakust) ning ühes sellega loobuda väärtuste rõhutamisest välispoliitikas või siis läbi ühispoliitika esitada Venemaale selge perspektiiv - strateegiline partnerlus pole võimalik ilma väärtusruumide kasvõi osalise kattumiseta.

Kuigi ma kardan, et tänases heaolust ning poliitilisest korrektsusest kohati mugavaks muudetud Euroopa Liidus seisavad poliitikud pigem majandushuvide ning näilise stabiilsuse eest, on siiski just praegu hea võimalus (kui mitte viimane) Venemaale oma ühtsust ja sirgeseljalisust demonstreerida.

Peagi ehk algavad kõnelused uue partnerlus- ja koostööleppe üle võiksid olla näiteks selliseks raamistuseks, kus Euroopa peaks välja tooma oma selge ühispositsiooni - koostöö Venemaaga ei anna häid tulemusi, kui meie väärtusruumid kaugenevad iga päevaga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA