Võimalikud arengud seoses Gaza juhtumiga


Esmaspäevahommikune verine vahejuhtum Vahemerel, kui Iisraeli kaitsejõudude ebaõnnestunud politseioperatsioonis hukkus 9 inimest, on lisanud pingeid niigi keerulisse Lähis-Ida suheterägastikku. Ühelt poolt tegutsesid Iisraeli kaitsejõud ülemäärast jõudu kasutades, teisalt oli humanitaarsaadetise taga organisatsiooon, millel on tuvastatud sidemeid ka al-Qaedaga.

Minu arvates on täna oluline jälgida vähemalt nelja erinevat arengut. Esiteks on regionaalse julgeoleku seisukohalt äärmiselt tähtis küsimus, kas antud vahejuhtum võib saada sütikuks kolmandale intifadale. Viimase eest on juba mitu korda hoiatatud, kuid siiani on siiski halvimast suudetud hoiduda. Paraku on pinged Gaza sektori ümber pidevalt kasvanud ning Hamasi soovimatus (näiteks Iraani mahitusel) oma terroritegevusest loobuda on hoidnud maakitsust Iisraeli kehtestatud blokaadi all.

Teiseks tähtsaks teguriks on viimase paari aasta jooksul järsult halvenenud suhted Iisraeli ja Türgi vahel. Viimane on olnud Tel Avivile tähtsaim partner moslemiriikide seas, kes alles hiljuti püüdis vahendada suhteid Iisraeli ja Süüria vahel. Laveajuhtumis oli 9 tapetu seas 4 Türgi kodanikku. Ankara kutsus tagasi oma suursaadiku Tel Avivist, Iisrael on soovitanud kiirelt kõigil oma kodanikel lahkuda Türgist ning hetkel on just Türgi Iisraeli vastase ÜRO seisukoha eestvõitleja.

Kolmandaks oluliseks teemaks on mõistagi Iisraeli ja USA suhete tulevik. Esmaspäeval pidi Iisraeli peaminister Netanyahu kohtuma Valges majas president Obamaga, kuid katkestas arusaadatel põhjustel Kanadas olles oma visiidi Põhja-Ameerikasse. Alles mõned nädalad tagasi teatas Iisraeli suursaadik Washingtonis, et kahe riigi vahelised suhted pole kunagi olnud nii jahedad kui praegu. Samas oli just USA see, kes ÜRO julgeolekunõukogus 11 tundi väldanud aruteludes pehmendas Iisraeli-vastast avaldust.

Neljandaks pole siiski väheoluline, millist rolli mängib piirkonna pingete leevendamises vahetu naaber - Euroopa Liit. Viimane on olnud üks suurimaid Palestiina omavalitsuse toetajaid (umbes 300 miljonit eurot aastas), kuid paraku on tulemused siiski äärmiselt kesised. Nagu viimane sündmus näitas, on Euroopa äärmusvasakpoolsed poliitilised jõud valmis osalema küllaltki kahtlase väärtusega operatsioonides.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA