Horvaatia sai naabritelt rohelise tule


Sloveenia eilse referendumi napilt positiivne tulemus avas Euroopa Liidu ukse mitte üksnes Horvaatiale, vaid hoidis ära lisatakistuse tekkimise ühenduse laienemisele ka teistesse Balkani riikidesse.

Horvaatia peaks nüüd tegema oma kodutöö kõigi veel lõpetamata liitumiskõneluste peatükkide osas, et olla võimeline enda seatud eesmärgi täitmiseks - saada Euroopa Liidu 28. liikmesmaaks 2012. aastal.

Sloveenia ja Horvaatia vahelise piiri küsimus on aastaid takistanud kahe naaberriigi mõistlikke suhteid ning viimase lähenemist Euroopa Liidule. Eilnegi referendum näitas, et sloveenlaste hulgas on see teema väga tundlik. Esialgsete andmete järgi toetas valitsuse ettepanekut 51,6 protsenti hääletamas käinutest.

Samas on referendumi tulemus oluliseks märgiks leppimise võimalikkusest ning lisab usku ka teistele Lääne-Balkani riikidele, et vaatamata ajaloolistele probleemidele on just lõimumine Euroopa Liiduga regionaalset sidusust ja koostööd suurendav tegur.

Horvaatia liitumisprotsess on olnud tunduvalt keerulisem kui ühegi teise varasema laienemise lugu. Ühenduse seatud mõõdikud peaksid välistama poliitilise krediidi ning valmistama riigi paremini ette ühenduses osalemiseks.

Hiljuti Tallinnas Horvaatia pealäbirääkijaga kohtudes tunnetasin, et Zagrebis võetakse protsessi väga tõsiselt ning vaatamata kõrgendatud nõuetele ollakse valmis enda seatud tähtajaks ka kodutöö ära tegema.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA