EL missioon Georgias peab tugevnema


Euroopa Liidu välisministrid otsustasid eile ettearvatult pikendada vaatlusmissiooni Georgias kuni järgmise aasta septembrini. See on kindlasti väga oluline sõnum, sest pärast ÜRO ja OSCE missioonide lõppu on Euroopa Liit ainus kohapeal olukorda monitooriv rahvusvaheline missioon.

Samas on selge, et vaatlusmissiooni tänane staatus ja vahendid tagavad olukorra jälgimiseks vaid kõige minimaalsemad võimalused. Seepärast on väga oluline, et sügisel peetava uue arutelu käigus võtaksid Euroopa Liidu välisministrid otsustada nii USA kui Türgi kaasamise missiooni, aga ka missiooni enda tehnilise varustuse täiustamise.

Eile ei leidnud liikmesmaad kahjuks üksmeelt kolmandate osapoolt kaasamises. Kõlasid koguni arvamused, et Türgi ja USA osalus võiks provotseerida uusi intsidente. Nii väitis näiteks Prantsusmaa välisminister Kouchner. Eesti, Leedu, Soome, Suurbritannia ja Poola seevastu olid arvamusel, et missioon peaks täienema ka USA ja Türgi osalusel.

Venemaa avaldas koheselt vastuseisu USA võimalikule osalusele missioonis, viidates sellele, et Ühendriigid on varustanud Georgiat relvadega. Samas on just Moskva blokeerinud ÜRO ja OSCE tegevuse Georgias ning pole lubanud Euroopa Liidu missiooni okupeeritud aladele Lõuna-Osseetias ja Abhaasias.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?