Briti saadikutelt väga tugev avaldus


Kui ma mõned nädalad tagasi Tallinnas kohtusin Briti kolleegidega, poleks uskunud, et nende lõppjäreldused Venemaa ja NATO suhetest tulevad sedavõrd jõulised ning otsekoheselt tõetruud pilti peegeldavad.

Briti parlamendi alamkoja kaitsekomitee raport "Venemaa: uus vastasseis?" on igati väärt lugemist. See annab hea ettekujutuse sellest, kuidas NATO ühe mõjukama liikmesriigi parlamendisaadikud hindavad tänast olukorda lääneriikide ja Venemaa suhetes. Eriti soovitan seda lugeda nendel, kes Eestis agaralt kõiki "russofoobideks" sõimavad.

Kaitsekomitee esimehe James Arbuthnoti sõnad on ehk parimaks kokkuvõtteks raportist: "The Government should adopt a hard-headed approach to engagement with Russia, based on the reality of Russia's foreign policy rather than abstract and misleading notions of shared values."

Kogu selle loo juures on mulle eriti tundlik küsimus: millal jõuab Riigikogu nii kaugele, et suudab regulaarselt kokku panna sedasorti raporteid? Olen varasemalt väliskomisjoni ja nüüd Euroopa Liidu asjade komisjoni juhina püüelnud sisuliste raportite suunas, kuid Briti kolleegide tasemeni jääb veel veidi minna. Ometi on just sellised "valged paberid" heaks aluseks poliitiliste debattide muutmiseks sisulisemateks ning edasiviivateks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA