Rootsil ja Eestil on ühised eesmärgid

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni delegatsiooni kahepäevane kiirvisiit Stockholmi kinnitas, et Eestil ja Rootsil on tänases Euroopas väga lähedased eesmärgid.

Aasta teisel poolel võtab Rootsi üle eesistumise Euroopa Liidus. Naabermaa eesmärgid ja rõhuasetused on Eesti prioriteetidele väga lähedased, mistõttu on äärmiselt oluline, et kavandatut ei häiriks ükski ootamatu "väliskriis".

Rõhutaksin kahte olulist teemat, millest ka siin Stockholmis sai palju räägitud. Esiteks Läänemere strateegia ning teiseks idapartnerluse reaalne ellurakendamine. Mõlemal juhul ei piirduks asi deklaratsioonidega, vaid annaks ka reaalset tulemust.

Esimesel juhul tähendaks see arvestatavate summade eraldamist Euroopa Liidu eelarves Läänemerd ümbritsevate riikide ühisprojektide rakendamiseks. Teisalt jällegi aitaks idapartnerlus (suhted Ukraina, Moldova, Valgevene, Gruusia, Armeenia ja Aserbaidžaaniga) tugevdada nende riikide suveräänsust.

Loo juures olev vahva pilt on tehtud täna pärastlõunal Riksdagi Euroopa Liidu asjade komisjoni istungilt, kus eelseisva ülemkogu eel andsid Rootsi seisukohtadest aru peaminister Fredrik Reinfeldt (paremalt teine), välisminister Carl Bildt (vasakult teine), rahandusminister Anders Borg ja Euroopa Liidu asjade minister Cecilia Malmström. Hetk on tabatud siis, kui tutvustati meie delegatsiooni.

Kommentaarid

Lauri Niilo ütles …
Siinkohal tekib küsimus: kas Eestil ja Rootsil on ühised eesmärgid ka sisepoliitikas? Eelkõige olen huvitatud, kas Eestisse jõuab sammuti nn FRA seadus.
Marko Mihkelson ütles …
Sisepoliitikas on mõistagi erinevused olemas ja mitte väikesed. Näiteks pole Rootsis täna kuigivõrd aktuaalne eurole üleminek või selle taotlemine. Lauri, täpsusta FRA seadust.
Sandor Elias ütles …
Millised need Läänemere ühisprojektid on? Nagu ma aru saan, siis energiaühendused sellesse kategooriasse ei kuulu. Kas mingid keskkonnaprojektid siis?
Marko Mihkelson ütles …
Sandor: Tegelikult on Läänemere strateegia kinnitamisel eeloleval suvel ning esimeste projektide üle käib alles esimene arutelu. Meile on olulised nii keskkonnalased kui ka infrastruktuuri projektid. Võtan seda teemat siin veel eraldi lahata.
Anonüümne ütles …
Kas Läänemere strateegia mitte ei saanud tagasilükkamise osaliseks mingis EU regionaalarengu kontekstis? Kui läbimõtlemata amatöörlik käkerdis? Sest ega Stubb ei suutnud ilves***st saia teha.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?