Prantsusmaa otsus tugevdab NATOt

Täna sündis Prantsusmaa kauaoodatud otsus, mis kindlasti tugevdab NATO koostoimimist ning selle sõjalist juhtimist. President Sarkozy teatas, et Prantsusmaa pöördub pärast 43 aastat tagasi NATO sõjalise juhtimise laua taha.

1966. aastal otsustas prresident Charles de Gaulle USA mõju vastu protestides lahkuda NATO sõjalisest juhtimisest ning aasta hiljem oli allianss sunnitud oma peakorteri kolima Prantsusmaalt naaberriiki Belgiasse.

Tänaseks on Elysee palee peremees jõudnud arvamisele, et sedasi iseseisvust rõhutada pole kuigi veenev. Eriti veel siis, kui enam kui kaks tuhat Prantsuse sõdurit osaleb täna NATO missioonidel, samas aga otsustuspädevus liidu sõjalises tiivas Pariisil puudub.

Sarkozy samm on ajatatud tuleva kuu algul Prantsusmaa ja Saksamaa piiril kogunevaks NATO juubelitippkohtumiseks. Liikmesmaad püüdlevad selle poole, et 60. aastaseks saav organisatsioon keskenduks oma sünnipäevakohtumisel positiivsele ning koostöömeele tugevdamisele. Selles osas on prantslaste samm oodatud ning tervitatud.

Ometi ei kahanda see samm neid probleeme ja väljakutseid, millega alliansil on viimastel aastatel tulnud vastakuti olla. Eriti terav on mõistagi NATO missiooni tulevik Afganistanis. Kui liikmesmaad jätkavad sama ebaühtlast panustamist kui täna, siis on ka vähimastki edust väga raske lähematel aastatel kui üldse kunagi rääkida.

Teiseks tõsiseks väljakutseks NATOle on endiselt suhted Venemaaga. Kuigi Sarkozy rõhutas tänagi suhete parandamise vajadust Moskvaga, on ebaselge, mida see retoorika tegelikkuses peaks tähendama. Kas loobumist edasisest laienemisest?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mina ei oleks nii optimist kui sina Marko, Sarkozy on vägagi libe kuju. Ma ei võta seda oma peast ega mingist kiuksust tema vastu, seda on näidanud lähi ajalugu ja vägagi selgelt, veel suurem libedik on tädi merkel, kes esindab samuti ühte euroopa suurriiki. Need kaks vabandage väga, klouni on suht sellised nõrgad figuurid suures poliitikas.
Marko Mihkelson ütles …
Veelgi kehvem seis oleks, kui Sarkozy jätkaks de Gaulle'i rida. Kui mainid Merkelit, siis mõtle Steinmeierile. Saksamaa sotside välispoliitika on ikka väga kummaline.
Anonüümne ütles …
Jah, Marko maailma asjad on viimasel ajal väga kummalised.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA