Praha kevad 2009

Tšehhi valitsuse kukkumine keset Euroopa Liidu eesistumist pole kuigi oodatud uudis. Nagu segadust veel vähe oleks. Mirek Topolaneki vähemusvalitsus oli juba pikka aega vaevu suutnud parlamendis tasakaalu hoida, kuid nüüd sai opositsioonil kannatus otsa. Otsustavaks sai vaid üks hääl.

Iseenesest pole ju valitsuse umbusaldamises midagi üllatavat. Samas võib sellel Tšehhi juhtumil olla mitmeid hoopis laiemaid järelmõjusid.

Esiteks pole Tšehhi Vabariik jätkuvalt ratifitseerinud Lissaboni lepingut, mis nüüd võib muutuda veelgi kahtlasemaks. Topolanek on vähemalt varem hoiatanud, et tema tagandamine võib selleni viia.

Teisalt on aga opositsioonilised vasakpoolsed jõuliselt vastu USA raketikilbi radarijaama rajamisele Tšehhi territooriumile. Venemaa esindaja NATOs Rogozin on juba hõisanud võidurõõmsalt.

Kolmandaks on uudised Prahast järjekordseks viiteks kasvavale ebastabiilsusele Ida-Euroopas. Tegemist on juba kolmanda riigiga (Läti ja Ungari järel), kus peaminister on sunnitud ametist taanduma. Tõsi, siin pole tegemist niivõrd majandusprobleemidega, kui poliitilise sisevõitlusega.

Ainus hea uudis on selles, et sotside liider Jiri Paroubek on vaatamata hääletusvõidule soovitanud valitsusel volitusi hoida kuni eesistumisaja lõpuni.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA