Krugmani hoiatus Obamale

Nobeli majanduspreemia laureaat Paul Krugman (fotol: NYT) kirjutab oma kolumnis The New York Times'is kriitiliselt president Obama praeguste majandust elavdada püüdvate meetmete suhtes.

Krugman osutab töötuse väga kiirele kasvule ning sellele, et Valge maja ei ole kavandanud suuremaid struktuurseid ümberkorraldusi finantssektoris.

See võib viia olukorrani, mil majandus vajab senisest veelgi suuremaid riiklikke rahasüste. Kuigi täna on Obama toetus veel soliidne, pole see sugugi kindel mõne kuu pärast. Lisaks on vabariiklastel Kongressis võimalus hakata rääkima poliitilisest läbikukkumisest.

Et olukord on tõesti ettearvamatu isegi Ühendriikide jaoks, räägib nendegi suutmatus majanduses toimuvat prognoosida. Nagu viitab Krugman, veel paari nädala eest rääkis Valge maja eelarveprognoosides töötuse määrast 8,1 protsenti kogu selleks aastaks. Ometi on see number juba täna ületatud, sest töötuid tuleb kuus juurde oma 600 000.

Paraku räägivad need uudised teiselt poolt ookeani vaid sellest, et USA majanduse elavnemine võib võtta loodetust kauem aega. See aga omakorda mõjutab otseselt Euroopa majanduse elavnemisvõimalusi, nihutades tõusuhetke vähemalt 2010. aasta teise poolde.

Muide, Krugmani viimase aja seisukohtadest saab päris hea ülevaate tema raamatust "The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008".

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See, et Obama abiprogrammid on konnasilmaplaaster vähisiirdele, on avalik saladus.
Valitsus annab 1.5 triljonit, aga auk ainuüksi pankade ja kindlustuste omakapitalis on vähemalt 3.6 triljonit. Ainuüksi aktsiaturu langus hävitas 20 triljonit dollarit pankade, fondide ja kindlutuste vara. Olgu siis näilist või mitte, aga raamtupidamises kajastatud vara.

Siin tuleb loota ainult masside lollusele ja optimismile. Et nad ei aduks asjade tegelikku seisu ja et usuksid helgesse homsesse ning kulutaksid lahkemalt.
Selles mõttes on Obama õige mees õiges ametis. Messianistlik jutlustaja, mitte realist.
Anonüümne ütles …
Mida on Obamal siis veel teha? Läbikukkumine juba esimese 6 kuu jooksul?! Loomulikult tuleb aga uusi abiprogramme peale.
Marko Mihkelson ütles …
Ka see uudis ei lisa optimismi: http://www.reuters.com/article/ousiv/idUSTRE52948H20090310

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA