Euroopa päästerõngas on toimiv siseturg

Täna kõlasid Brüsselist ilusad loosungid. Euroopa Liidu valitsusjuhid tegid vähemalt näo, et seisavad kogu ühenduse huvide eest. Prantsusmaa presidend Nicolas Sarkozy olevat koguni nimetanud protektsionismi "halvaks sõnaks" ja "halvaks ideeks".

Paljuski just Sarkozy survel kogunenud valitsusjuhid midagi erakordset kokku ei leppinud. Seda võis ka arvata, sest korralise ülemkoguni on ju kõigest paar nädalat aega. Tänane kohtumine oli seetõttu rohkem vajalik mõningate pingete maandamiseks ning ühtsuse väljendamiseks.

Seda viimast on sõnades oi kui palju kordi rõhutatud, kuid mitte alati pole õnnestunud seda tegudesse tõlkida. Ometi on just praegu selginemas, et Euroopa Liidul puudub alternatiiv. Kui mingil kombel peaksid killunemistendentsid hoogu saama, ei hoia ühendust ka kõige parem retoorika koos.

Nii on valitsusjuhid kordamas mantrat Euroopa Liidu ühtsusest. See on tegelikult ka ainus tõsine tugi majandussurutisega jagu saamiseks üle Euroopa. Poole miljardi elanikuga Euroopa Liit peab kasutama oma siseturu mehhanisme kriisi leevendamiseks. See on päästerõngas, mida täna tuleb piiranguteta kasutada.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Paraku ei tea ükski neist pingviinidest, milliseid "siseturu mehhanisme" ja kuidas kasutada. Nad on viimseni ju täiesti majandusvõõrad, aga isegi elukutselised pankurid jmt. ei tea, mida teha.
Enamgi veel, need pankurid selle metsatulekahju ju süütasid. Mida praegu tehakse, on peidus istuda ja loota, et asi ise möödub. Enamasti on kriisid möödunudki. Ja seda pigem hoolimata poliitikutest kui nende tõttu. Roosevelti New Deal on erand.
Ma siiski ei näe kedagi new deali pakkumas. Praegune "deal" on ikka "old" mis "old". Samad näod samades ametites ja kõik isikustamata "ülemaailmselt kriisi" süüdistamas.

Halvimal juhul aga seekord isekorrektsiooni ei toimu. Retsessiooni asemel saabub depressioon. Seda kindlamini, mida sügavamal pead liiva all on.

Tervised TH Ilvele. Ja isiklik märkus, et ka mina (nagu Ruutsoo ja Hvostov) ei osalenud Eesti turumulli ülespuhumises. Ega riigieelarve paisutamises.
Anonüümne ütles …
Ime et Euroopa Liit veel eksisteerib.. Juba USA sõjatööstuse tungimine Iraaki näitas, et milline on ühtse Euroopa Liidu pale ning läbi selle ka NATO ühtsus.
Nüüd on hetkel veel majanduskriis, mis toob inimesed maapeale tagasi või toob seda jällegi ainult ajutiselt.
Mis see komas kriis veel oleks?

Prantsusmaa ja Saksamaa oleks kindlasti nagu lõhenemisel mängus või..
ei tea..

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA