Brüsseli kiiduväärt aktiivsus Ukrainas

Euroopa Liidu viimaste päevade otsused energiavallas on igati kiiduväärsed. Kui eelmisel nädalal suutsid liikmesmaad kokku leppida eelarves üleval oleva 5 miljardi euro rakendamise energiaühenduste (sealhulgas Estlink 2) väljaehitamisele, siis tänane uudis seoses Euroopa investeeringutega Ukraina gaasiinfrastruktuuri kaasajastamisse on veelgi muljetavaldavam.

Ma võin eksida, kuid nii julget sammu pole Euroopa Liit ida suunas veel astunud. Miljardite eurode (vähemalt 2,5 miljardit) lubamine Ukraina gaasitööstusse ilma Moskva poole vaatamata on kahtlemata suur samm Brüsseli poolt naaberriikide suveräänsuse kindlustamisel. See käib hästi kokku idapartnerlusprogrammi mõttega, mis peaks elujõu saama 7. mail Prahas.

Tänastes uudistes seoses investeerimislepete sõlmimisega oli hea seegi teadmine, et kui vaja, saavad president Juštšenko ning peaminister Tõmõšenko ka ühe laua taha istuda.

Venemaa peaminister Putin asus muidugi kohe Euroopat ähvardama, kuid selles oli tunda pigem üllatust ja pettumust. Nord Stream ega South Stream (kui need üldse tulevad) ei asenda Ukraina transiidikoridori suurt läbilaskevõimet, mistõttu ei jää Moskval muud üle kui Brüsseli sammu tunnustada.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
aga kellele need praegused Ukraina torud kuuluvad - kas mitte Gazpromile?
Kas ehitatakse uued?
Anonüümne ütles …
räägitagu ka sellest, mis värk on sellega, et Turkmenistan väidetavalt ei soovi enam Venemaale odavalt gaasi müüa või väidetavalt on asi lihtsalt selles, et Gazpromil pole raha uute torustike ehitamiseks...

Salasilm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?