Türkmenistan - kuidas edasi?

Turkmenbashi Saparmurat Nijazovi ootamatu surm loob automaatselt selles energirikkas riigis ning regioonis tervikuna eelolevatel nädalatel väga pingelise olukorra.

Nijazovi järglasena võidakse küll näha tema 39aastast poega Muradi, kuid vaevalt see nii lihtsalt käib. Tema probleemiks muide on see, et kehtiva konstitutsiooni järgi saab Türkmenistani presidendiks kandideerida üksnes kodumaal sündinud poliitik. Murad on sündinud aga Leningradis. Tõsi, autoritaarses riigis vaevalt et põhiseadus suuremaks takistuseks võiks saada.

Sedavõrd strateegilise kaaluga riik nagu seda on Türkmenistan ei jäta kindlasti külmaks ühtegi võimalikku suurmõjutajat. Venemaa huvides on kahtlemata tuua Türkmenistani tagasi isolatsioonist ning kindlustada oma gaasitarnete tulevik. Võimaliku kodumaise gaasidefitsiidi ees seisvale Gazpromile on Türkmenistani gaasivaru väga oluline. Mõistagi on Venemaa huvides suurendada kontrolli regioonis tervikuna.

Türkmenistan kui nii Kaspia mere aga ka Kesk-Aasia riigi tulevik huvitab kindlasti ka lähemaid naabreid nagu Iraan, Türgi, Kasahstan, Aserbaidzhaan. Miks ka mitte Hiina. Ja loomulikult ei saa ka läänemaailm jääda ükskõikseks.

Seepärast on oodata kindlasti väga huvitavaid arenguid, mis võivad mõjutada päris mitmeid tulevikustsenaariume nii energeetikas kui geopoliitikas.

Kommentaarid

Arvo ütles …
Türkmenistanil on tõepoolest maailma neljandad maagaasi varud. Kuid kuna lõviosa gaasi ekspordist läheb läbi Venemaa "torude", siis on riik Venemaast ka sõltuvuses...

Teine mõte - riigi haridussüsteem on tänu Nijazovi Ruhnamale, koolide sulgemisele ja muudele mõttetustele üsna muserdatud. Läheb aega, enne kui hakkba taastuma riigi intelligents ning kaob tasalülitatud meedia poolt tekitatud "ajupesu" effekt tavakodanikule.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA