Iskanderid muudavad Eesti linnad sihtmärkideks


Hiljutine uudis Iskander-tüüpi taktikaliste ballistiliste rakettide paigutamisest Luuga lähistele meie piiride taha pole iseenesest ootamatu lugu. Kirjutasin sellest võimalusest juba 26. veebruaril, mil esimest korda vihjati sarnase relvapaigutuse võimalikkusele. 

Nüüd siis on see teoks saamas, mis muudab märkimisväärselt strateegilist situatsiooni regioonis. Iskanderi raketid on seni Luugas asunud Totška rakettide asemel viis korda kaugema lennuga ehk võivad tabada sihtmärki 500 kilomeetri raadiuses. Sisuliselt tähendab see Eesti mandriala ja Läti, aga ka näiteks Helsingi jäämist Iskanderi laskeulatusse.

Kas see on vastus USA raketipaigutusele Poola või on lihtsalt osa Vene armee ümberrelvastamisest, polegi esiotsa kõige tähtsam. Oluline on see, et vaatamata ilusatele sõnadele moderniseerimisest ja näiteks viisavabaduse soovist Euroopaga, paigaldatakse samal ajal meie piiridile strateegilist ründerelvastust.

Loomulikult ei jää see tegevus meie poolt tähelepanuta ning leiab arvestamist kaitsealases planeerimises. Kindel on see, et hea tahte avaldusena selline samm pole kindlasti käsitletav. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eestis on tuhanded eestlased töötud,aga toll,politsei,piirivalve ja isegi kapo kubisevad venelastest ja nüüd veel see Ligi oma palgaarmee fantaasiatega,täitsa paras kohe sellele valitsusele,et neid natuke iskanderidega morjendatakse.
Anonüümne ütles …
Iskander suudab hästi õhutõrjest läbi tungida. Selles on kogu tema olemasolu mõte. Kuna meie õhutõrje on nii nõrguke, pole suurt vahet kas meid rünnatakse Iskanderi või pommituslennukiga.
Teine aspekt on Iskanderi mobiilsus. Mingit vahet pole, kus nad rahu ajal paiknevad. Sõjaajal sõidavad nad nagunii kogu aeg sinna-tänna.
Anonüümne ütles …
selle asjajuures ongi huvitav, et kreml annab pidevalt põhjust "mihkelsonile mölisemiseks" kuigi kremli enda väitel nad midagi halba ei plaanitse.

oma iskanderid oleks venelased saand jätta ka kusagile kaugemale ja mihkelsonidel ei oleks võimalik miskit kobiseda.

Miskipärast aga, hoolimata "hea tahte" retoorikast pistetakse raketid NATO ikkagi riigi nina alla.

kogu see lugu kinnitab siinkirjutaja arvamust, et kogu see jutt "soojenevatest suhetest USAga " on läbinisti võlts: et probleemidest ei taheta rääkida, et tähenda see, et neid ei ole.


Salasilm
kronja ütles …
poolakad said oma raketid, meie saame oma - selle vahega aint, et kui poolakatel raketid stardivad siis meil - maanduvad :) hähähä, väga hea :)
Anonüümne ütles …
@kronja:
olgu sulle teadmiseks, et siin vene sõdur vahet ei teinud kas ta vägistas eesti või vene päritolu naist.

samamoodi aeti küüditamisel loomavagunitesse vahet tegemata ka kohalikud venelased.

salasilm.
kronja ütles …
@salasilm:

mida sa öelda tahtsid? et sõja/okkupatsiooni/mis iganes ajal teevad sõdurid - olgu selleks vene, nsvl, nato või eesti sõdurid - rõvedusi? sinisilm peaks sinu nimi olema, mitte salasilm, kui sa tõsimeeli arvad, et sa praegu avasid mu silmad.

sõdur on sõdur, okkupant on okkupant - olgu ta nsvl või nato lipu all. sa oled kindlasti tuttav selle materjaliga - http://www.reuters.com/article/idUSTRE6344FW20100406
Anonüümne ütles …
Siit saab järeldada, et Kreml austab Balti riike. Iskander raketid on turisminduse tõmbenumbrid. Loomulikult nad lendavad ja teevad kõva paugu.

Kreml oskab pingeid tekitada või me saame asjast valesti aru. Pidupäev ju. Ikkagi Baltimaa venelaste kaitseks. Venemaa seadustes sees ju. :)
Anonüümne ütles …
Эсстонцы не расстраивайтесь, ракеты направлены против Пакистана, Земля то КРУГЛАЯ
Anonüümne ütles …
Kreml saab ju asjast aru, et narkootikumid lõhustavad inimkonna tervist palju rohkem kui alkoholism. Lapsed tulevad väärakad.
Pentagon teab seda samuti. Ainult Taliban seda ei tea.
Usun, et eesti sõdur tahab oma väikest panust anda selles suunas, et Bin Laden ja Taliban saaksid aru, et narkootikumid ei ole pikas perspektiivis kasulikud ja naised ei saa paradiisi, kui nad ennast koos meestega teiste hävitamiseks õhku lasevad.

Ma usun, et Venemaa kui emamaa mõistab seda.
Kurb on küll kui meie sõdureid pärast Afganistanist tulekut veel Iskanderiga sisse õnnistatakse.
kronja ütles …
@eesti, teemal taliban/narkootikumid

http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_production_in_Afghanistan

"Opium production in Afghanistan has been on the rise since the downfall of the Taliban in 2001"

ot mida need eesti sõdurid seal afganistanis teegidki? aitasid kohalikel farmeritel oopiumi kasvatada ilmselt, kui numbreid uskuda..
Anonüümne ütles …
Ma ei tea, kes on "kronja", aga tundub, et selline Eesti vastane balitvenelane, kellel meedlib blogida.

"ot mida need eesti sõdurid seal afganistanis teegidki? aitasid kohalikel farmeritel oopiumi kasvatada ilmselt, kui numbreid uskuda.."

No selline lause ei jäta kahtlustki.
kronja ütles …
to: anonüümne @ 22 juuli 19:19

esiteks, sitapea, kui sa juba hakkad midagi plõksima teemal "ma ei tea kes on kes" - ole siis vähemalt ise nii tark ja viisakas ja tutvusta ennast, eks?

teiseks, su postitus on tüüpiline ja labane demagoogia. või siis oled sa lihtsalt kretiin, kes unustab just läbi loetud lause enne kui järgmise lugemisega hakkama saab. kutsu keegi targem appi, äkki saad aru mis võib olla ühist "talibani kokkuvarisemine ja sellele järgnev oopiumi tootmise kasv" ja "eesti sõdurid nato koosseisus alistasid talibani". äkki köidab, kuigi vaevalt.

kolmandaks, ma võin olla eesti POLIITIKUTE tegevuse vastu (nagu näiteks meie enda poiste tapamajja saatmine utoopiliste eesmärkide saavutamise nime all), aga ma ei saa olla oma kodumaa vastu


ja üldse, ma soovitan (ma vihkan inimesi, kes soovitavad midagi) sul oma särava intelligentsusega mitte enam silma paista.. tee midagi kasulikku - iseenda põlema panemine seekord ei tule kõne alla ka, kuna niigi on hullult palav..
Anonüümne ütles …
Pole kadunud prostitutsioon, vaimne vägivald ega ka sõda.
Ainuke rõõm oli lapsepõlves ( kui sedagi ) ja suuremaks saades õnnest, rõõmust jääb järgi ainult kübeke.

Kas pole see kübeke ju ainult mingisugune ellujäämise strateegia?

Raske on vaadata seda naiste ja noorte rõõmu ja kilkumist, samas kui osa inimesi on sõja ja vägivalla tõttu poolsurnud.

Kas teadus ja strateegia kunagi suudab lõpetada suuremat sorti sõjategevuse? Või saab ahnusele kunagi mingisugune piir seatud?

Kui sünniks siia ilma kord supergeenius, kes suudaks need suuremad sõjad enne puhkemist maha jahutada.

See on ka nii 300 - 1000 aastat, mitte rohkem.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA