Tolliliit kisub poliitiliseks


Vaevalt kuu aega pärast Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliidu töölehakkamist on juba tunda selle tugevat politiseeritust. 6. juulil kirjutasin siin, et Moskva algatusel rajatud tolliliit võib lisaks majanduskoostööle omada ka poliitilise integratsiooni eesmärki.

Nüüd näib, et see oletus on hakanud realiseeruma varem kui võis arvata. Eile tegi Venemaa tarbijakaitse teenistuse ülem Gennadi Oništšenko Valgevene ja Kasahstani kolleegidele ettepaneku keelustada veini ja mineraalvee import Moldovast ja Georgiast. Teatavsti on Venemaa juba piiranud nimetatud riikide peamiste ekspordiartiklite sisseveo.

Moldova ja Georgia on selgelt väljendanud soovi liituda euroatlantiliste struktuuridega ning teevad selle nimel ka pingsat tööd. Just see on tegelik põhjus, miks Moskva kasutab kaubandusrelva nende mõjutamiseks. Suutes viimasel ajal neutraliseerida Ukraina kaldumise Lääne poole püüab Moskva nüüd uue vahendi - tolliliidu abil survestada jätkuvalt Georgiat ning viimaste parlamendivalimiste järel ka Moldovat.

Kuna Kasahstan ja Valgevene on mõlemale riigile olulised kaubanduspartnerid, võib Moskva ettepaneku läbiminek kindlasti pingestada nii Tbilisi kui Chisinau suhteid Minski ja Astanaga. Viimaste reageering omakorda Moskva soovile on proovikiviks nii tolliliidu tulevikule kui ka poliitilise integratsiooni väljavaadetele endises Nõukogude impeeriumi ruumis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Moldova ja Georgia on selgelt väljendanud soovi liituda euroatlantiliste struktuuridega ning teevad selle nimel ka pingsat tööd. Just see on tegelik põhjus, miks Moskva kasutab kaubandusrelva nende mõjutamiseks.
...
Aga tehke siis ettepanek et Lääs ostaks sisse need Gruusia ja Moldaavia veinid. Milles küsimus ? Või olge aus lõpuni ja tunnistage, et oma kvaliteedi poolest on Moldaavia ja Gruusia veinid viletsad, vastasel juhul oleks Lääs neid ostnud enam. Ja poleks siis probleemi nimetatud veinide müümisega Venemaal ja Ukrainas.
Anonüümne ütles …
Tsitaat: et Moskva algatusel rajatud tolliliit võib lisaks majanduskoostööle omada ka poliitilise integratsiooni eesmärki.

Poliitiline intergatsioon on vaid üks väike eraosa lõplikust kavatsusest.

Lõplik eesmärk on ikka rahvaste intergratsioon. Kahju, et Ukraina ei olnud esimene nimekirjas!

Tadžikistan (Kõrgõzstani järel) kaalub võimalust astuda ka tolliliitu. Huvitav, kas kavatsetakse seal samuti korralagedusi?
Anonüümne ütles …
Miski 2007 aasta Päevalehes kirjutati nii:

"Kuni 2006. aasta kevadeni läks Venemaale 85 protsenti Gruusia veinitoodangust. Siis kuulutas Venemaa Gruusia veinidele embargo. Ametlikult põhjendati seda Gruusia veinide halva kvaliteediga.

Kõlab kummaliselt, aga ääretu Vene turu äralangemine tegi Gruusia veinitootjatele heateo: nad olid sunnitud otsima uusi turge ning tõstma veinide kvaliteeti."

Sellest artiklist järeldub, et pole see Georgia vein küll mingi eriline kvaliteetvein kui nad lääne turu jaoks peavad kvaliteeti tõstma.
Meil võiks ka keegi keelustada need maitsetud Hollandi kasvuhoone tomatid milledel pole isegi tomati lõhna aga asi on vist nii poliitiline, et....
Anonüümne ütles …
Meil võiks ka keegi keelustada need maitsetud Hollandi kasvuhoone tomatid milledel pole isegi tomati lõhna aga asi on vist nii poliitiline, et....



Loomulikult Washington ei luba.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?