Poola hingab ühes rütmis


Nagu juba mõned nädalad tagasi ennustati, võitis Poola presidendivalimised Bronislaw Komorowski (pilt: Reuters). Ometi kujunes tema edu Jarosalw Kaczynski ees napimaks kui osati arvata.

58-aastase ajaloolase ja viie lapse isa Komorowski edu on samas ka peaminister Donald Tuski edu, sest ühte parteisse (Euroopa Rahvapartei ehk IRLi sõsarad) kuuludes pakuvad Poola tippliidrid nüüd mõneks ajaks riigile ühist hingamist.

Eeskätt on see oluline vajalike majanduspoliitiliste otsuste tegemisel, et vähendada enam kui 7-protsendilist eelarvedefitsiiti ning suunata riik eurole ülemineku kursile. Viimane on siiski tõenäoline mitte enne 2015. aastat.

Komorowski võit on kindlasti selge sõnum ka Poola mõjukuse kasvust Euroopa Liidus, sest valimised kaotanud Kaczynski on tuntud eurskeptiliste vaadete poolest. Järgmise aasta teisel poolel on Poola Euroopa Liidu eesistuja, mistõttu avaldab eilne valimistulemus otsest mõju ka sellele perspektiivile.

Poola järgmised parlamendivalimised peaksid toimuma 2012. aasta sügisel, samal ajal eesistumisega, mis tõenäoliselt saavad olema järjekordseks tõsiseks heitluseks Tuski-Komorowski ja Kaczynski erakondade vahel. Kuna mõlemad on paremtsentristlikud erakonnad, siis vasaksektor jääb Poolas nõrgaks ilmselt veel vähemalt viieks aastaks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Nii et põlevkivigaasiga on nüüd kööga. Nagu ma rääkisingi.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA