Tolliliit, kas ainult?


Tänasest jõustub tolliliit Venemaa, Kasahstani ja Valgevene vahel. Tegemist on järjekordse katsega integreerida riike endise Nõukogude Liidu ruumis eeskätt läbi ühtsete majandushuvide. Pole välistatud, et tolliliidu edasiarendus võib viia ka sügavama poliitilise integratsioonini.

Kuigi varasemad katsed reintegreerida endise Nõukogude impeeriumi alasid on kõik jäänudki vaid katseteks (näiteks SRÜ), näib seekordne üritus veidi tõsisem. Vaatamata Valgevene väikesele pidurdamisele jõuti tänaseks siiski kolme riigi vahel tollikoodeksi kehtestamiseni, mis määratleb ühtsed tollitoimingud ning lihtsustab tariifid. Tulevikus on tolliliidu raames kavandatud üleminek ka ühisele valuutale, mis lihtsamini öeldes tähendaks rubla ekspansiooni.

Astanas peetud Euraasia majandusühenduse (SRÜ uus versioon) tippkohtumisel väljendasid huvi tolliliiduga ühinemise vastu ka Kõrgõzstan ja Tadžikistan. Venemaale on eriti tähtis aga Ukraina veenmine tolliliiduga ühinemiseks. Kui viimane peaks aset leidma, võib tõsimeeli eeldada, et seekordne integratsioonikatsetus võib varasematest minna oluliselt kaugemale.

Hetkel on raske öelda, mil viisil võib uue tolliliidu kujunemine mõjutada riikide võimalikku tulevast osalust Maailma Kaubandusorganisatsioonis (ükski kolmest pole WTO liige) või kui palju mõjutab see näiteks Eesti ettevõtjate tegevust nende riikide suunal.

Tuletan meelde, et julgeoleku vallas on endises Nõukogude ruumis 2002. aastast toimiv Kollektiivse julgeoleku lepingu organisatsioon (CSTO). Sinna kuuluvad Venemaa, Armeenia, Valgevene, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Talv kui ka suvi on venemaale olnud väga paha, mõtlen just looduse poolest.
Talv oli külm ja suvi kuum.
NTV näitas kuidas lõuna venemaal, kusagil Baikali ümbruses on hullult suured alad mis kõik ära põlenud-kõrbenud, määratud pruunid mokas viljapõllud, keesed pikalt väljas loomad, kes kohe suremas.
Temteratuur 54-57 kraadi.
Hullumaja. Huvitav et teised uudiste agentuurid selliseid uudiseid ei edasta, kuigi ja venelane rääkis sellest ka alles siis kui kuumus juba nädalaid olnud.
Imestan et vene valitsus sellises suhteliselt viletsas oma kodu olukorras raiskab raha nii metsiku luure ja siis nende nn. kaasmaalaste koolituse ja juhendamise peale.
Kogu selline piiridetaha ulatuv idiootsus läheb vene valitsusele kolosaaselt maksma.
Martin
Anonüümne ütles …
Hea väike ülevaade tolliliidust mõningate tagamaadega Marko ülemuste tõlgenduses. Sobiv asjatundmatule huvilisele. Marko, Sulle peaks olema jõukohane lisada igale taolisele sissekandele umbes viis viidet ajakirjandusse. Oleks soovitatav ning lihtsate vahenditega saavutatav kõvasti teine tase. Esindatud (angloameerika)välispilgule võiks lisaks olla Venemaa mõni suurem väljaanne, opositsioonilised (kommunistid, "demokraatlik op.") lehed, mõni väiksem iseseisev ajaleht oleks tore ja suurematelt või asjakohastelt vene naabritelt; välismaalt lisaks angloameerika peavoolust erinevaid kajastusi (eelistatav oleks muidugi inglise keeles).

See on niikuinii EL-asjade komisjoni, endise väliskomisjoni esimehe ning kunagise Moskva-korrespondendi, Vene-uuringute instituudi direktori igahommikune lugemislaud - miks mitte lugejatega jagada?
Tõnis
Anonüümne ütles …
...veel tehniline märkus: Marko, miks nupud samas aknas avanevad? Minule isiklikult oleks mugavam uus aken, saaks üheaegselt blogikirjutises ka järge ajada. Menüüst eraldi nupu vajutamine läheb meelest ära. Võib-olla on see mul eraldi kapriis, ärge laske ennast segada!
Anonüümne ütles …
Loomulikult järgneb lõpuks ka ühinemine vennaliku Ukraina rahvaga. Teised endised NL ja/või EL maad on kah teretulnud! Loomulikult omal soovil:)

Niikui globaliseerimine on objektiivne protsess ning seda peatada või vältida enam ei ole võimalik.

Multikultuurse, -rahvusliku ja -konfessionaalse kogemustega Vene Föderatsioon täidabki EL-Eurasia ühinemise rolli.

Sõltumata hr. Mihkelsoni soovist ning teistest Voice of Amerika pooldajate salakavalatest kavatsustest.
Anonüümne ütles …
no ütlen ka arvamuse sekka:)

venemaa ei ole ka mitte enda poolt loodud organisatsioonis mingi majanduslik mootor. Põhjus väga lihtne: oligarhid putiniga eesotsas elavad maavarade ja relvade müügist lahedalt ära ja nii polegi vaja pingutada.

ja ei hakka need oligarhid mingisuguse "kasahhi nimel" rabelema.

Seetõttu jääb ka see organisatsioon nagu ka teised, varasemad venemaa poolt loodud, seisvaks veeks.

salasilm.
Anonüümne ütles …
grani.ru-s mõni aeg tagasi lugesin arvamust, et Putin mitte mingil juhul ei taha, et Venemaa astuks WTO-sse (siis peaks avatult ja reeglite järgi mängima), ja sellepärast pürgib selle tolliliidu loomise poole, sest tolliliitu kuuluvaid riike ei saa WTO-sse võtta. Nüüd siis näeme, mis edasi saab.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA