TOP-10 sündmust 2009 maailmapoliitikas


Ajakirjal Time on kujunenud traditsiooniks pakkuda välja mööduva aasta TOP-10 kõikvõimalikest sündmustest. Selle aasta edetabelid leiab siit. Ka minul on siin blogis saanud väikeseks harjumuseks aasta sarnase reastusega kokku võtta.

Nagu ikka, pole alljärgnevad kümme sündmust või arengut reastatud tähtsuse järjekorras. Eks need edetabelid ole ju alati subjektiivsed, kuid väike mängulisus käib tänase päevaga ikka kaasas. Soovin kõigile head aastalõppu ja ikka paremat uut aastat!!

1. Nobeli rahupreemia president Obamale. Tegemist on kahtlemata ühe suurima üllatusega, mis sellel aastal maailmapoliitikas toimus. Eks selline meeletu avanss näitab, kui kõrgel on ootused. Esimene presidendiaasta Obamale pole olnud kuigi edukas eriti välispoliitikat silmas pidades.

2. Rahutused Iraanis. Presidendivalimistele järgnenud rahutused on Iraani sisemise olukorra põhjalikult segi keeranud. Midagi taolist pole see regionaalseks liidriks pürgiv riik kogenud alates 1979. aasta islamirevolutsioonist saadik.

3. Türgi ja Armeenia leppimine. Kuigi kahe riigi suhete täielik taastamine võtab veel aega, on saavutatud leppimine kahtlemata ajaloolise tähendusega ning muudab selgelt ka geopoliitilist olukorda regioonis.

4. Afganistan ja Pakistan - jätkuvalt maailma üks ärevamaid piirkondi. Kahjuks tunnetab Eesti valusalt oma liitlaskohustusi täites, kui keeruline ja ohtlik on olukord selles piirkonnas. Pakistani valitsus küll suurendas vastutegevust äärmuslastele, kuid pidi taluma ka kümneid ohvriterohkeid suitsiidirünnakuid.

5. Kopenhaageni kliimakonverents. Nagu eeldati, ei suutnud maailma suurim foorum kaugemale väga arglikust lubamisest piirata temperatuuri kasvu. Samas kiitus taanlastele, kes selle suurürituse suutsid edukalt läbi viia.

6. Hudsoni jõe ime (pildil,Reuters). Kuigi tegemist pole maailmapoliitika sündmusega, kõlbab see minu arvates siia ritta küll. Tegemist oli vaieldamatult ühe positiivsema superuudisega, mis meie niigi keerulises ja tihti halbu uudiseid pakkuvas maailmas on väga haruldane.

7. Hiina tõuseb maailma teiseks majanduseks. Viimaste statistiliste andmete kohaselt saab Hiinast selle aastaga maailma majandus number kaks. Huvitav, mitu aastat kulub nüüd Hiinal USAst möödumiseks.

8. Lissaboni lepppe jõustumine ja Läänemere strateegia heakskiitmine. Need kaks sündmust on vähemalt Eesti seisukohalt olulisimad arengud sellel aastal Euroopa Liidus. Täna eesistumist lõpetav Rootsi sai oma tööga hästi hakkama.

9. Nord Stream sai rohelise tule. Gaasijuhtme ehitamine Läänemerre muudab teadlaste hinnangul viimase keskkonnaseisundit, kuid mis isegi olulisem - mere strateegilist tähendust.

10. Lähis-Ida rahuprotsess uuesti tupikus. Pärast valimisi USAs ja Iisraelis on Lähis-Ida rahuprotsess taas mitu sammu tagasi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?