Euroopa peaks muretsema iseenda pärast


Viimastel päevadel on USA vabariiklastest mõjukad senaatorid võtnud teravalt sõna kahel Euroopa julgeolekut puudutaval teemal. Esiteks tegi väliskomisjoni aseesimees Richard Lugar oma ettekandes teatavaks, et stabiilsuse ja julgeoleku tagamiseks Lõuna-Kaukaasias tuleks Ühendriikidel ja tema NATO liitlastel suurendada abi, sealhulgas relvaabi, Gruusiale.

Teiseks on kuus senaatorit eesotsas Jon Kyli ja John McCainiga saatnud kirja Prantsusmaa suursaadikule USAs Pierre Vimontile, kus nad väljendavad selget vastuseisu kavandatavale Mistral-tüüpi laeva müügile Venemaale.

Lisaks algatas Esindajatekoja vabariiklasest väliskomisjoni aseesinaine Ileana Ros-Lehtinen seaduseelnõu, mis soovitab president Obamal takistada võimalikku laevamüüki Venemaale.

Suursaadik Vimonti vastus senaatoritele jätab arusaadavalt kõik otsad lahti. Täna on Prantsusmaal kuulda arvamusi, et laev tuleks ikkagi venelastele müüa, kuid ilma tehnoloogiata. Sellele viitab ka Vimont.

Vimonti kirja järel on senaatorid tõstatamas küsimust, mis seoks Mistrali võimaliku tehingu kavandatavate karmimate sanktsioonidega Iraani vastu.

Kogu see uudisrida näitab kasvavat muret Ühendriikide vabariiklikes ringkondades president Obama välispoliitika üle. Lugar on teatavasti olnud Obama toetaja reset-poliitikas Venemaa suunal, kuid tema praegune avaldus näitab veenvalt, et pelgalt soovide ja tahtmisega suhteid siluda ei õnnestu.

Teisalt on kahju, et sellistel teemadel on tõsisem arutelu USA vabariiklaste seas. Miks ei kostu murehääli Euroopast, kelle julgeolekut need teemad vahetult puudutavad? Selle asemel tegeleb Euroopa hoopiski Venemaa pakutud euroatlandi julgeolekuruumi reformimõtetega.

Loomulikult on tähtis suhete edendamine Venemaaga, sest vastastikku kasutoov läbikäimine peaks ju suurendama meie kõigi turvalisust homse ees. Kuid samas ei tohi me unustada, et Venemaa ei ole täitnud oma kohustusi Gruusia ees, pingestab suhteid Ukrainaga ning käitub väljakutsuvalt oma lähimate NATO naaberriikide suhtes (pean silmas hiljutisi mastaapseid sõjaväeõppusi).

Sellises seisus oleks prantslaste laevamüük (isegi kui selleks oleks vaid paljas kere) väga vale signaal, millele olen tähelepanu juhtinud juba ka varem. Samuti toetan Richard Lugari arvamust abi suurendamise vajalikkusest Gruusiale.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA