NATO lakkab olemast 10-15 aasta pärast?






NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni äsjane visiit Moskvasse on taas andnud hoogu kõikvõimalikele arvamusavaldustele alliansi ja Venemaa suhetest.

Tõsisemad analüüsid räägivad sellest, et vaatamata heasoovlikule retoorikale ei õnnestunud Rasmussenil veenda Venemaa liidreid konkreetsete abilubaduste andmisele seoses Afganistaniga. Eeskätt on NATO huvitatud helikopteritest.

Venemaa propagandakanal Russia Today võttis aga näiteks seda teemat eile kommenteerima Innsbrucki ülikooli teaduri Gerhard Mangotti. Tean teda paarilt konverentsilt, kus ta on esinenud pisut Venemaa poole kaldu arvamustega.

Loo alguses nähtavas intervjuus ütleb Mangott, et NATOl pole enam endisaegset tähendust ning et vaenlaste kadumise tõttu kaob 10-15 aasta pärast ka allianss ise. Seepärast soovitab ta Venemaal suhelda vaid NATO suurliikmetega (Saksamaa, USA, Prantsusmaa).

Mis puudutab suhteid suurtega, siis siin on Mangottil õigus. Venemaa on eriti viimasel poolel aastal muutnud nähtavalt oma taktikat suhetes NATOga. Isegi suursaadik Rogozin on oma emotsioone suutnud paremini taltsutada.

Sellel taktikamuutusel on kindlasti keerulisem tagapõhi, kuid üheks võimalikest on arvatavasti Venemaa soov mõjutada endale positiivses suunas alliansi uue strateegilise kontseptsiooni valmimist. Teiseks huvitab Venemaad vetoõiguse saamine euroatlandi julgeolekuruumis.

Ehk siis hoolimata äsjastest suurõppustest Zapad-2009 ja Ladoga-2009, kus selgeks legendijärgseks vastaseks oli NATO, püütakse poliitilisel tasandil kõigiti poliitilist mesikeelsust viljeleda. Ja uskujaid on ilmselt küll.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA