15 aastat tagasi algas sõda Tšetšeenias



Aeg liigub kiiresti. Alles see oli (11. detsember 1994) kui ma Moskvas Postimehe ajakirjanikuna võtsin vastu teate "konstitutsioonilise korra" taastamise eesmärgil alanud sõjalisest operatsioonist Tšetšeenias.

Mäletan hästi neid esimesi päevi Moskvas, mil ajakirjanike seas levis üldine arvamus - tõenäoliselt ei suuda dudajevlased kuigi kaua vastu pidada. Toonane Vene kaitseminister Pavel Gratšov oli just kuulutanud, et võtab Groznõi kahe tunniga.

Tegelikult aga läks kõik teisiti. Hukkusid tuhanded Vene sõdurid ning kümned tuhanded tsiviilelanikud. Siin loo alguses toodud videolõik meenutab sõja esimesi päevasid. Kaadrid on jubedad. Ja see kõik juhtus vaid 15 aastat tagasi.

Eks kogu Tšetšeenia kampaania tegelik taust oli 1994. aastal ikka seotud Moskva võimumängudega, mille taga seisis toonane Kremli "sõjapartei" eesotsas president Boriss Jeltsini varjus sametiseks riigipöördeks valmistunud KGB kindrali Aleksandr Koržakoviga.

Siin kõrval fotol olen esimest korda teel Tšetšeeniasse. Pilt on tehtud 1995. aasta veebruaris Ingušeetia pealinnas Nazranis, kust me koos toonase hea kolleegiga BNSist Georgi Shabadiga liikusime "teadmatusse". Nädalase Tšetšeenia reisi tulemuseks oli pikk intervjuu president Džohhar Dudajeviga.

Kommentaarid

Unknown ütles …
kust seda intervjuud saab lugeda?
siin on eesti filmigrupi intervjuu Dudajeviga. lopus ytleb ta, et soda voib kesta tousude ja moonadega 50 a ning lopeb venemaa kollpasiga ja tsetseenia vabanemisega. loodame muidugi, et Tsetseeniale edukas lopp tuleb kiiremini :-)
http://chechencenter.info/n/35-caucasus/189-1.html
Marko Mihkelson ütles …
Intervjuu ilmus 1995. aasta veebruari lõpul, mis kahjuks pole veel Postimehe arhiivist leitav.
Anonüümne ütles …
Need olid ju lapsed seal, kes sõdisid. Kohutav. Tanki komandör ja teised.
TT ütles …
Kohutav on võim, kes saadab sõdima mõttetusse sõtta. Pildid Aafrika poisikestest, kes vaevalt jaksavad kalašnikovi tõsta, näitavad kui kaugel on piirid.
Nüüdseks on suurem sõda ammu läbi aga usun, et tšetšeenid elavad edasi rusikas taskus oodates uut soodsat võimalust (nagu eestlased omal ajal).
Olukorda ähmastab Venemaa poliitikast tingitud religioosse mõju kasv, mis pikas perspektiivis võib suuremaid probleeme tekitada (eesmärgiks mitte enam Tšetšeenia iseseisvus vaid muslimi kalifaat).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?