Savisaare uitmõtted ajaksid riigi pankrotti

Tänase Postimehe vahel ilmunud Keskerakonna lendleht avaldab Edgar Savisaare "päästeplaani". Kuigi üksikud tema mõtted on väärt vaidlemist, jätab Tallinna linnapea üldine suhtumine ning tema varasemad jutud munitsipaalpankadest ja -poodidest küll hirmutava mulje. Kohe meenuvad omaaegse peaminister Savisaare reidid võiladudesse. Selle plaani ellurakendamine tähendaks ei rohkem ega vähem kui riigi pankrotti.

Mõned tähelepanekud. Maksud. Savisaar nõuab tulumaksu kohest tõstmist 26 protsendile ning ettevõtte tulumaksu taastamist teatud ulatuses. Esiteks on muidugi huvitav, et varasemalt astmelisest tulumaksust rääkinud Savisaar on loobunud oma kauaaegsest poliitikast. Teisalt on äärmiselt ebatõenäoline, et koondamiste kasvulainel ja majanduse langusperioodil oleks maksude tõstmine majandust elavdav vahend ja suure sissetuleku allikas.

Ühtegi tõsist majanduskriisi pole maailmas lahendatud maksude tõstmise teel. Tegelikult peab Eesti mõtlema tõsiselt just nimelt ettevõtetele maksusoodustuste või laenutagatiste süsteemi loomisele ning keskenduma nendele meetmetele, mis aitaksid kaasa inimeste ümberõppele ning uute töökohtade loomisele. See peaks olema valitsuse lähemate kuude üks olulisemaid ülesandeid.

Euroopa Liit. Savisaare hinnangud Eestile Euroopa Liidus on ajast ja arust. Selles peegeldub ilmselt tema varasem töökogemus ENSV plaanikomitees, kui kõik otsustati kusagil Moskva kabinettides. Aga mis seal imestada, Savisaarele on kogu aeg olnud sügavalt vastumeelne Eesti liitumine Euroopa Liiduga.

1. mail möödub viis aastat Eesti ühinemisest Euroopa Liiduga. Selle aja jooksul on Eesti suutnud väikeriigi kohta küllaltki edukalt sulanduda maailma suurima vabaturu tingimustega ning lõiganud sellest ka tuntavat kasu. Erinevalt Savisaarest saab absoluutne enamik Eesti elanikke sellest ka aru.

Mis puutub aga Savisaare ettepanekusse liita kaitse- ja välisministeerium, siis seda on tõesti raske kommenteerida. Kuna Savisaar on alati suhtunud umbusuga välisministeeriumi tegemistesse ning Eesti riigikaitsesse ja meie rahvusvahelistesse kaitsekohustustesse, siis pole ka imekspandav selline riigi alustalasid ja julgeolekut õõnestav ettepanek.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
"Selles peegeldub ilmselt tema varasem töökogemus ENSV plaanikomitees, kui kõik otsustati kusagil Moskva kabinettides. " Üle pika aja julges keegi seda välja öelda :) Hea!
Anonüümne ütles …
Savisaare ideed on muidugi jaburad aga pigem tuleks siin näha opositsiooni püüdu valitsevast koalitsioonist erineda. Rumalavõitu on need siiski.
Aga vaataks ka praegu võimul olijate ideid.
Vaid veidi aega tagasi oli meil perutav majandus, üha suurenev inflatsioon ja pea täielik tööhõive (tegelikult karjuv tööjõu puudus) Mida siis valitsus - Reformierakond, IRL ja Sotsdemmid - tegi? Uskumatu, kuid need "targad" valitsejad langetasid tulumaksu, et ettevõtlust elavdada! WTF! Kui rumal peab olema, et sellistes tingimustes veel raha turule juurde paisata?
Aga ka see pole veel kõik - lisameetmena inflatsiooni niigi kõrge taseme juures tõsteti ennaktempos paljusid aktsiise, siis tõsteti käibemaksu teatud kaupadele jne. Selle asemel, et majanduse ohtlikku tempot jahutada, anti sellele veel hoogu juurdegi. See oli tule kustutamine bensiiniga.
Jah, Savisaare ideed pole head ja valitsuses olles pole Keskerakond silmatorkava arukusega esinenud, kuid kust võtab üks eelnimetatud rumaluste kaasautor ülbuse neid kritiseerida!

Tõnu
Anonüümne ütles …
Riigimehelik olekski siis neid ideid arutada, millel on jumet. Selle asemel aga tuletatakse miskipärast võiladusid meelde. Labane demagoogia.

Paljud Savika ideed on jah ogarad, eks nõunikud noorusest panid segast.

Ülepaisutatud ministeeriumidest õhu välja laskmine pole paha. Ettevõtte tulumaks on Euroopa praktika. Eesti ettevõtted, näiteks pangad, tasuvad tegelikult ka tulumaksu, aga hetkel igatahes Rootsi riigikassasse. (Suur tänu IRL maksuvaba kasumisiirde võimaldamise eest. Võta, Mart, paar miljonit autasuks.)
Tulumaksu tõus on talutav.

Asi ei ole vaid hetkekriisi lahendamises vaid jätkusuutliku riigi ja majanduse ehitamises. Seda jagab Savikas küll halvasti, aga Laarist ikka paremini.

Loll oleks arvata, et mingi toatäis propagandiste midagi ära eeks. Tuleb ikka governance korralikult uuendada, muuhulgas luua sõltumatu ja läbipaistva konkursiga valitud politiseerimata avalik teenistus (a la eurokraadid, kes 2 aastat eksameid teevad, nii et 1 paarikümnest läbi saab või UK Civil Service Exam).

Mitte nii, et Laari tagatuba paneb paika eelarvekärped ja eurovalimiste nimekirjad. See on ajud lihtsalt minema tõrjunud. Välismaale enamasti, aga ka sisepagulusse.

Ei Laar ei Mihkelson saa aru, mis on majanduse ja ühiskonna tõelised probleemid. Siin ei jõua seda seletada ka...

Esiteks võiks toatäie inimesi EÜS õllekeldrisse tagasi peletada.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?