Sarkozy murrab jääd

Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy äsjane üllatusvisiit Iraaki on tähenduslik mitmes mõttes. Esiteks näitab see veelkord, et olukord Iraagis on muutunud sedavõrd, et varasem USA tegevuse tuline kritiseerija Prantsusmaa on otsustanud luua otsekontaktid Bagdadiga.

Teisalt on Sarkozy käik hea märk sellest, et Euroopa Liidu siseselt on loodetavasti jäämas tahaplaanile ekspresidendi Chiraci viljeletud terav kriitika nn "uue Euroopa" aadressil. Ehk teisisõnu, Sarkozy initsiatiivi peaks järgima nii teine omaaegne suur kriitik Saksamaa kui kogu Euroopa Liit tervikuna.

Kindlasti on Euroopa Liidul koostöö Iraagi valitsusega suuri võimalusi pakkuv. Üksi Iraagi toorainevarud, sealhulgas maagaasi võimalik eksport rajatava Nabucco torujuhtme kaudu, oleks Brüsseli ja Bagdadi ühistes huvides.

Sarkozy visiit loob kindlasti ka paremaid eeldusi transatlantiliste suhete klapitamisele, kuna eriti viimase kuue aasta jooksul on just Iraagi ning Guantanamo küsimus olnud mitmes Euroopa pealinnas häirivaks teguriks.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
http://www.postimees.ee/?id=83414

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA