Kes on esimene: Venemaa või Ukraina?

Nii võiks küsida nendelt Euroopa reaalpoliitika harrastajatelt, kelle tegevuses on väärtuspõhimõtted kaugel tagaplaanil. Ja vastust pole raske aimata: Russia is first, Ukraine is second. Ka nüüd, pärast Venemaa agressiooni Gruusia vastu.

Just sellise määratlusega: kõigepealt räägime ja suhtleme Moskvaga ning alles siis Ukraina või Gruusiaga, esines äsja üks Saksamaa mõjukaid välispoliitika kujundajaid. Helmut Kohli kunagise välispoliitika nõustaja ja praeguse Müncheni julgeolekukonverentsi korraldaja Horst Teltschiku intervjuu Nezavisimaja Gazetale on hea näide, millises suunas liigub otsati Saksamaa ja ka Prantsusmaa läbiv hoiak.

Seda iseloomustab eeskätt vankumatu arusaamine, et Euroopa strateegilisi suhteid Venemaaga ei saa (oluliselt) mõjutada ei Moskva agressiivsus naabrite suunas ega ka USA kriitilisem meel Venemaa liidrite ambitsioonide ohjamisel.

Teltschik ei räägi millestki väga enneolematust. selliseid hoiakuid kuuleb sageli erinevatel foorumitel. Ometi just määratlus: Venemaa on tähtsam kui tema demokraatiale pürgivad väiksemad naabrid, kannab tugevat reaalpoliitilist pitserit.

Sama mõtteviis käibis väga aktiivselt ka siis, kui Balti riigid olid liitumas NATO ja Euroopa Liiduga. Kahjuks võib öelda, et Teltschiku taasesitatud Jalta mõttelaad on endiselt elujõuline. Ja finantsraputustes võib see veelgi jõulisemalt esile kerkida.

Teltschiku kõrvale oleks paslik tuua Kaukaasia probleeme hästi tundva ameeriklase David J. Smithi äsjase artikli Business as Usual. Autoriga on raske mitte nõustuda. Smithile sarnaselt arvan minagi, et Lääs on jõudnud väga olulisse otsustushetke.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
vähemalt andis imf valitsuseta, mõttetuisse sisetülidesse uppuvale ukrainale laenu.
Anonüümne ütles …
hello
you interested in linking my blog
http://pescaenourense.blogspot.com/
If you are interested in adding me and put me a message or send me an email so that you add me

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?