Kas Lääs on kaotamas energiasõda?

Varjatult on energiasõda käinud juba mõnda aega. Võib-olla oleks isegi täpsem öelda, et rahvusvaheliste suhete suurmõjutajana on kaasaegsed energiasõjad käinud vähemalt 50 aastat kui mitte rohkem. Suurema osa ajast on Läänel õnnestunud oma tarbimise kasvu ning tootmise vähenemist tasakaalustada eduka välispoliitikaga. Nüüd on aga kujunemas olukord, kus eeskätt Venemaa ja Hiina survel on Lääne huvid oluliselt piiratud või kohati isegi tõrjutud.

Ka tänane uudis sellest, et Iraan, Katar ja Venemaa on teinud veel ühe sammu rahvusvahelise gaasikartelli sõlmimiseks, ei sisenda kuigi suurt optimismi eriti Euroopa gaasisõltlastele. Nimetatud kolmikule, kes kokku kontrollivad absoluutset enamust maailma gaasivarudest, on eelkõnelustel juurde tulemas veel Venetsueela, Nigeeria ja Alžeeria.

Provotseerivalt võiks ju küsida: kas Lääs on kaotamas esimest korda energiasõda? Märke sellest on mitmeid ning gaasikartelli teke oleks väga tõsiseks löögiks Lääne huvidele. Samas puudub eriti Euroopa Liidus piisav üksmeel energiajulgeoleku alaseks ühistegevuseks, mitte siis üksnes sõnade tegemiseks. Nabucco torujuhtme saaga on siin heaks sümboliks. Ka ebamääraselt suure "kliimakoorma" võtmine ei suurenda konkurentsivõimet.

Ometi oleks ilmselt veel liiga vara hauakivi tellida. Väline surve on lääneriike juba tänaseks piisavalt piitsutanud ning enesehoid peaks siiski mingil hetkel ka reaalseid tegevusi kannustama.

Kommentaarid

tambet ütles …
Gaasikartell võidakse ju teha aga kartelli liikmete jaoks suureneb samuti oht, et nad keeravad vindi üle.
Anonüümne ütles …
Muidugi kaotab Lääs energiasõja venemaaga, kui isegi Euroliidu energiavolinik, lätlane Piebalgs kuulutab, et Georgia sõda SUURENDAVAT vajadust nord streami järele!

http://www.eurograduate.com/article.asp?id=2143&pid=2

Lääs käitub nagu sõltuvushaige narkomaan, kes, selmet sõltuvust kui probleemi tunnistada, tahab hoopis veelgi suuremasse sõltuvusse sattuda!

vene impeeriumi agressiivsuse ohjeldamisel on esmavajalik tema imperialistlike torujuhtmeprojektide tõkestamine. See peaks Eesti välispoliitikas olema üheks prioriteediks! Iga Eesti kodanik peab andma oma parima nord streami projekti nurjamisse! Andke oma allkiri, kui pole veel andnud, levitage allkirjalehte oma kontaktisikute hulgas ja kõikjal internetis, ning moodustage Orkutis, Facebookis ja teistes samalaadsetes suhtlusportaalides gaasitoruvastased kasutajagrupid (community'd)! http://www.balticsea.lt/ee/all

Esimeseks riigi juhtkonna sammuks gaasitoru tõkestamisel peaks olema Eesti territoriaalvete vööndi laiendamine 12 meremiilini ja merepiiri nihutamine Soome lahe keskjooneni. Muuhulgas on see vajalik vene meritsi kulgevast naftatransiidist Eestile johtuvate riskide maandamiseks:

http://www.kirikiri.ee/article.php3?id_article=357

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA