Medvedjev president, Putin peaminister

Suurel kiirusel Venemaa poliitiliseks staariks tõusnud Dmitri Medvedjev teatas tunnike tagasi oma sisseloetud telepöördumises, et sooviks meeleldi näha peaministrina Vladimir Vladimirovitš Putinit, meest, kes päästis riigi kodusõjast ning pööras tagasi õitsengu teele. Kuna kurssi tuleb jätkata, on tähtis ka Putini enda jätkamine.

Tagantjärele tarkusena võib öelda, et Putin ise reetis mõneti juba oktoobri algul uue võimujaotuse stsenaariumi. Ühtse Venemaa kongressil 1. oktoobril 2007 teatas Putin sõna-sõnalt: "Riigi presidendiks peab valitama korralik, teovõimeline, efektiivne, kaasaegne inimene, kellega oleks võimalik PAARIS töötada".

Samal ajal andis ta ka mõista, et on valmis asuma peaministri ametisse. Eeltingimusteks olid Ühtse Venemaa võit valimistel ning teovõimelise järglase nimetamine. Mõlemad eeldused on juba täna ilmselt olemas. Seega viimane sõna ongi nüüd Putinil.

Kui president peaks nõustuma Medvedjevi ettepanekuga, mis näib ilmsena (Medvedjev ju ei teeks ettepanekut niisama), siis võib sisuliselt 2. märtsi valimised lugeda lõppenuks. Jäänud on vaid vormistamise küsimus.

Peaministri amet lubab samas Putinil suhteliselt valutult naasta presidendiametisse, sest Medvedjevi loobumisel on just valitsusjuht automaatselt presidendi kohusetäitja. Täpselt nii juhtus see ju ka 1999. aastal, kui Jeltsin ametist loobudes Putinile võimu üle andis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
no mina tahaks küll teada, mis kuradi kodusõda oli venelasi ähvardamas. Häh.
Klaus ütles …
jah, selle stsenaariumi avastasin novembri algul ja siiani usun. Kuigi presidendiks oleks mõnda hallimat kuju pakkunud -- Narõškini näiteks. Aga Medvedjevil on selge trump -- ta olevat Putinist lühem.
Anonüümne ütles …
Kas ei võiks oodata arengut, kus Venemaa põhiseadust ei muudeta küll presidendi ametiaja pikendamiseks, küll aga muudetakse põhiseadust presidendi rolli vähendamiseks ja peaministri rolli suurendamiseks?

Tulemus oleks, et ühelt poolt oleks Venemaa vähemalt vormiliselt senisest parlamentaarsem (või isegi demokraatlikum), teisalt jääb tegelik võim ikkagi Putinile?
Marko Mihkelson ütles …
Kui Putinist saab peaminister, siis tundub loogilisena (:)), et kontroll jõuministeeriumite üle liigub presidendilt tema kätte. Kuid parlamentaarsemasse hoiakusse ma küll eriti ei usu. Medvedjev näib ikkagi praegu pigem kohahoidjana. Ka ei usu ma tänases Terevisioonis esinenud politoloogi arvamust, et senine eliit taandub. See tähendaks Venemaal revolutsiooni.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA