Go-go, Angela!

Kahjuks ei lubanud minu päevakava täna Hannoveris olla, et osaleda Saksamaa sõsarerakonna CDU aastakongressil. Seda enam on rõõm tõdeda, et Saksa konservatiivide liider Angela Merkel on taaskord kinnitanud endast arvamust kui tugevast ning põhimõttekindlast poliitikust. Mitte just kuigi sage nähtus Euroopa tänapäeva poliitikas, kas pole!

Eesti meedia on juba viidanud Merkeli tänase kõne kõige põnevamale hetkele, kus ta tegi "mahlase" viite sotsist eelkäija Gerhard Schröderi seotusele Vene gaasihiiuga. Eks otsati andis selleks põhjuse Schröder ise, kes võttis Merkelit kritiseerida oma viimase Hiina käigu ajal. Pretsedenditud juhtumid Saksamaa lähiajaloos, igatahes.

Samas leiab sellest kõnest veel teisigi meile huvitavaid ja tähtsaid nüansse. Rääkides välis- ja julgeolekupoliitikast ütleb Merkel, et hea poliitika osaks on alati väärtused. "Inimõiguspoliitika ning majandushuvide kaitsmine kõikjal maailmas oli, on ja jäävad alati ühe medali kaheks pooleks," ütles Merkel Saksamaal arenevas diskussioonis sotsidele oma selgroogu näidates.

"Saksamaa, Euroopa ja USA jagavad ühiseid väärtusi. Seepärast on liit tähtis," jätkas Merkel. Samas ta rõhutas, et ka strateegilised suhted Venemaaga on olulised. Kuid lisas, et strateegiline partnerlus peaks olema valmis ka sisemiseks kriitikaks.

Euroopa Liidu laienemisest arvas aga Merkel, et Türgi on küll väga oluline partner, kuid ei näe Ankarat siiski mitte täisliikmena. See on tähenduslik sõnum, mis viitab CDU jätkuvale vastuseisule Türgi liikmestaatusele.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Angie tundus esialgu hall ja mannetu, aga pikapeale paistab et Kohli kool oli ikka korralik.
Priit ütles …
Julge sõnavõtt Merkeli poolt, kuid kui ma nüüd õigesti mäletan, siis ka tema on Nordstreami toru rajamise poolt. Ei maksa ületähtsustada kriitikat Schröderi suunas... eks see oli mõeldud valijatele.
Unknown ütles …
hmm, vabandust, aga go-go kõlab kahemõtteliselt.
Anonüümne ütles …
Ei olnud mõeldud kindlasti ainult valijatele. Merkel on tugeva positsiooniga poliitik ning seda on näha-kuulda mitmetes tema ülesastumistes.
Tema tunnetus nii ajaloo kui ka väärtuste osas on tervitatav.
Anonüümne ütles …
Huvitav, miks Merkel alles nüüd sellega välja on tulnud? Eks ikka vastuolud suures koalitsioonis.
Anonüümne ütles …
hoolimata kõigest (ka meist) on gaasi ikka vaja. Inimõiguspoliitika ja majandushuvid on sama medal kõik, mis
siis, et erinevad pooled.
Nn diskussioon pärast vene valimisi on lihtsalt seltskondlikult vaimukas sisutühi loba.
Anonüümne ütles …
Šaksamaa on euroopa sepikoda ja tuld hoitakse ääsi all Venemaalt tulevaga. Nii se on ja nii ka jääb. Aamen.

P.S Mart Laar oma populistliku poliitikaga kukkus mu silmis vägagi kõvasti: tänu temale puuduvad Eestil igasugused hoovad gaasitoru-saaga mõjutamiseks...Ja Laari õigustused on vägagi nõrgad.Nüüd maisegi enam ei kaalu Isamaa-Respublika poolt hääletamist.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA