Putini ja Venemaa vaenlased leitud

Mida lähemale valimistele, seda tõsisemaks ja kohati isegi hüsteerilisemaks on Venemaal muutunud teema Putini ja Venemaa vaenlastest. Venemaa president ise on sellele hoogu andnud, rääkides välissaatkondade poputatud šaakallikust opositsioonist ning eeskätt USA Venemaa vastastest sepitsustest.

Sise- ja välisvaenlase otsimine on kahjuks olnud omane Venemaa liidritele ka varem, kuid sellise intensiivsusega ettevõetud kampaania võib olla vaid samm tegelike repressioonide algusest. Isegi parema tahtmise juures on raske seda nimetada Venemaa valimiskampaania iseärasuseks.

Üks mu tuttav rääkis lendlehest, mille oli leidnud paar päeva tagasi oma Moskva kodu postkastist. Selle oli saatnud Vladimir Žirinovski. Lühike üleskutse oli pealkirjastatud: "Aita ennast! Näita parteile vaenlast!". Selles kutsutakse kodanikke üles andma nende meelest vargaid, altkäemaksuvõtjaid, lolle, bürokraate, lurjuseid ja teisi, kes segavat nende elu. Omalt poolt lubab Žirinovski kõiki vaenlasi karistada!

Veelgi šokeerivam on viimasel paaril päeval Vene blogosfääris suurt arutelu tekitanud informatsioon Našide trükisest (vaata allpool), mida kavatsetakse levitada vahetult pärast pühapäevaseid valimisi. Našid ise on selle info kinnitanud.

Selle propagandaplakati esimesel küljel kuulutatakse president Putini valimist rahvuslikuks liidriks ning teisel küljel antakse teada, et USAl oli plaan Venemaale segadust ja kaost külvata. Nii asetatakse ühte ritta Ukraina 2004, Gruusia 2003 ja küsimärgiga Moskva 2007. Našid kutsuvad selle kaudu siis üles tänavatele tulema ja igasugusele oranžile või roosale ohule vastu seisma.

Venemaa vaenlaste teemal on viimasel ajal kõige "värvikamalt" sõna võtnud raamatu "Putini vaenlased" eessõna autor Vitali Ivanov. "Pole üldse tähtis, miks inimene lükkab eemale Putini režiimi ja muutub tema vaenlaseks," kirjutab Ivanov veebiküljel Kreml.org. "Tähtis on see, et kujunenud olukorras muutub ta automaatselt riigi ja rahvuse, kogu meie kodumaa vaenlaseks. Nad tegid oma valiku. Neist said vaenlased. Ja nendega tuleb käituda kui vaenlastega."

Putini endine majandusnõunik ja üks nüüdsetest suurimatest kriitikutest Andrei Illarionov võrdles neljapäevasel pressikonverentsil praegust valimiskampaaniat 1937. aastaga Nõukogude Liidus või 1933. aastaga Saksamaal. "Praegu võib rääkida katastroofi algusest," ütleb Illarionov.

Homsed valimised Venemaal võivad kujuneda kahjuks tõepoolest veelahkmeks naaberriigi lähiloos, kus valitsevaks saab hirm ja hirmutamine, vaenlaste otsimine, nende tõrjumine ja karistamine. Pole vist vaja olla geenius, et arvata, kuidas see võib mõjutada Venemaa välispoliitikat.


Kommentaarid

tambet ütles …
Jääb loota, et lääs ja Nato suudavad õppida 1933.aastast ja sellele järgnenust. Sest sisevaenlastele järgnevad välisvaenlased...
Kogu selle Vene meediakära ja arulageda Putini ülistamise ning totrate üksteist ületrumpavate loosungite taustal ei tasuks unustada, et praeguse Venemaa näol on tegemist savijalgadel hiiglasega, kes taob kõvasti oma trummi ja laulab kui vägev ta on.
On täiesti üllatav, et kogu tänapäevase interneti jm. meedia vaba liikumise tingimustes on suudetud osadele Vene kodanikele teha nii hea ajupesu - see Našide propaganda oleks justkui NLiidu ajalooõpikutest copy-paste tehtud.
Marko Mihkelson ütles …
Tambet: kohe on tulemused näha, veel 40 minutit oodata. Siis riputan ka oma tänase loo ülesse, kus viide sellele savijalgsusele ka sees.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA