Operatsioon Järglane 2 lõppenud?

Venemaa presidendi Vladimir Putini tänane otsus toetada eelseisvatel presidendivalimistel Dmitri Medvedjevi kandidatuuri on ühtaegu nii üllatav kui oodatud.

Üllatav eeskätt sellepärast, et Medvedjevi esiletõstja pole ju üldsegi mitte Putin ise. Medvedjevi kandidatuuri esitasid justkui presidendile heakskiitmiseks või toetuse saamiseks neli erakonda (Ühtne Venemaa, Õiglane Venemaa, Agraarpartei, Kodanikujõud), kellest kaks said äsjastel valimistel ka esindatuse Riigiduumas. Lõplikult peaks Medvedjevi esitamise presidendikandidaadiks kinnitama Ühtse Venemaa kongress 17. detsembril.

Samas on Venemaa valitsuse esimene asepeaminister Medvedjev teatavasti olnud Putini üks ammustest võimalikest favoriitidest, kuid jäänud paljudes spekulatsioonides siiski SVRi erukindrali Sergei Ivanovi varju. Nüüd on siis eesriie langenud. Vähemalt tundub nii.

Mida me sellest sammust peaksime esimeses otsas arvama? Esiteks on 42aastane (!!!) Medvedjev tuntud Putinile väga lojaalse inimesena, kes kindlasti sobiks kokku selle stsenaariumiga, mis räägib Putini enda naasmisest presidendiametisse varem või hiljem.

Medvedjev on töötanud 17 aastat Putini alluvuses, mis osutab ka sama loogika võimalikule jätkumisele peale 2. märtsi presidendivalimisi. Eriti veel kontekstis, kus Putin on teatanud oma kindlast soovist poliitilist mõjujõudu hoida.

Teiseks tähistab Medvedjevi esiletõus kindlasti nn Gazpromi klanni (pange tähele, et Putinil siin isiklik huvi seoses väidetava osalusega) võitu või vähemalt eduseisu. Sellele viitas ka Venemaa rahaturg, kus Gazprom tegi uudise järel läbi kiireima tõusu. Põhjuseks asjaolu, et Medvedjev ise on Gazpromi nõukogu esimees.

Medvedjevi eelistamine viitab ühtlasi nn jõustruktuuride klanni(de) osalisele tasalülitamisel võimu tipus. Viimane on otsati seletatav ka "vaibaaluse" võitlusega Venemaal, kus viimasel ajal pole just tegelastel nagu Setšin ja teised kuigi hästi läinud.

Vaatamata Venemaal kujunenud autoritaarsele süsteemile tuleb Medvedjevi nimetamist pidada siiski teatavaks lootuskiireks, sest kõigist võimalikest Kremli kandidaatidest on tema tuntud kui liberaalsemate vaadetega inimene.

Kuigi Medvedjevi senised tööülesanded pole olnud seotud välispoliitikaga, ei ole ta näiteks erinevalt Sergei Ivanovist võtnud ilmutada oma hoiakutes läänevaenulikkust. Medvedjev on üks vähestest, kes on ka kritiseerinud Vladislav Surkovi loodud "suveräänse demokraatia" tegelikku sisu.

Veel paar aastat tagasi kirjeldas Medvedjeviga hästi läbisaav Mihhail Margelov siinkirjutajale, kuidas just Medvedjev on Ühtse Venemaa sees nn "liberaalse fraktsiooni" liider. Kui palju see vabameelsus tegelikult maksab Venemaa tänases reaalsuses, näitab aeg.

Igatahes on juba täna paljud tõtanud Medvedjevile oma truudust vanduma, mis kõigi eelduste kohaselt viitab Medvedjevi suurtele võiduvõimalustele juba valimiste esimeses voorus 2. märtsil 2008.

Ja lõpetuseks. Mulle tundub, et operatsioon "Järglane 2" pole veel päris oma püanti saanud. Medvedjevi esilelükkamine jätab endiselt lahendamata peaküsimuse - mis saab Putinist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kui see vaid nii lihtne olekski, et "see" mäng on oma finishisse jõudmas...
Anonüümne ütles …
Kas ei tundu kõik kuidagi liiga lihtne, äärmiselt sujuv manööver ju lükata ette selline positiivne tegelaskuju? Paratamatult tekib tunne, et tõepoolest järgneb veel "operatsioonile" teine või isegi kolmas osa. Mis võiks olla lihtsam, kui lasta tüübil nr 1 särada ja koguda heakskiitvat mõminat lääneriikidest (mis juba saavutatud praktiliselt) ja ta siis elimineerida (kompra, füüsilise meetodi vmt abil) ja lükata ette tüüp 2 ehk tegelik kandidaat.
Kui sündmustik on ligilähedane, siis on hr Vititski prohvet..
Vali Dool ütles …
Võib vaielda, et kas see on väga hea uudis, aga hea uudis on see vähemalt. Mees, kes on öelnud tarku lauseid korduvalt (ei saa olla juhus), keda Putin usaldab (tal on tegelt ka šanssi) ja kes ei ole KGB taustaga. See on Venemaa eesotsas palju enam kui keegi loota julges.
Anonüümne ütles …
No tõeline maiuspala oli see uudis välispoliitika huvilistile igatahes. Seda just oma ootamatuse tõttu. Huvitav olekski teada mis on selle taga, et seda nüüd nii äkki ja ajast ette rutates tehti, pidi ju järglase nimetamine toimuma umbes nädala pärast. Eelmine sarnane olukord oli siis kui Ivanov vabastati kaitseministri kohalt ja tehti asepeaministriks. See oli samuti kui välk selgest taevast ja tuli püüda osaliste nägusid vaadates mõistatada kas nad olid ise ka üllatunud jne.
Anonüümne ütles …
Vaatasin oma silmaga seda teatrit. vilets näitemäng ja kehvad mängijad. Vahet pole, millest nad seal pobisevad.Nemad ei juhi Venemaad.
Anonüümne ütles …
cnn-s ka uudis selest. Kuigi kommenteeris üks nende Moskvas pidevast kohalolijast, ei osand ka too midagi mõistlikku öelda.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?